Херсонщина — серед лідерів земельного ринку

3 года назад 0

Станом на початок липня в Україні на продаж пропонувалося 1973 земельні ділянки. 

Як свідчать дані геоінформаційної системи «Увекон», із зазначеного числа — левова частка зосереджена в Київській області (понад 430 ділянок). Далі йдуть Одеська (170), Дніпропетровська (132), Львівська (114), Полтавська (106), Харківська (99) та Херсонська (98) області.

На Київщині, у безпосередній близькості до столиці (20-30 км) вартість досягала $4,5 тис./га. За цим показником столичний регіон випередив деякі країни ЄС. Для порівняння, в Румунії земля коштує $2,5 тис./га, в Литві – $2,2 тис./га, в Латвії – $1,4 тис./га.

Найдорожчі ділянки пропонувалися у Київській, Черкаській, Львівській, Одеській та Закарпатській областях.

За даними Міністерства аграрної політики та продовольства України, з 1 по 19 липня було укладено понад 1100 договорів на купівлю/продаж земель сільськогосподарського призначення. Всього було здійснено транзакцій сумарно на 1530 гектарів.

Експерти вважають, що ринок сільгоспземель перебуває на стадії формування – зазначені ціни були оприлюднені напередодні його відкриття, тож тільки в серпні можна буде говорити «про відповідність цін наявному попиту».

Дехто припускає, що сільськогосподарські землі, виставлені на продаж, «продаються не для фермерів». Швидше за все, в купівлі зацікавлені підприємці, яким потрібна земля «для облаштування заправки або будівництва житла тощо». 

Анатолій НІКОЛАЄВ.