Херсонська АМПУ звільнила понад 200 працівників після деокупації міста

6 месяцев назад 0

Торік, невдовзі після деокупації Херсона, АМПУ звільнила понад 200 працівників Херсонської філії з численними порушеннями вимог законодавства.

USM зібрав хронологію подій, від незаконних звільнень до поступового відновлення співробітників АМПУ на посадах прямо зараз.

Як, коли і чому АМПУ звільнила працівників? З оголошенням  воєнного стану Херсонська філія ДП «АМПУ» запровадила  простій , за умов якого за працівниками зберігалися гарантовані законодавством виплати.

Березень 2022 року.  направила звернення до роботодавців підприємств морського транспорту (в т.ч. і до ДП «АМПУ» та його філій, до Мінінфраструктури) — з закликом  зберегти колектив і не зловживати трудовим законодавством воєнного часу.

Кінець квітня 2022 року.  Мінінфраструктури своїм наказом  закрило морські порти на тимчасово окупованих територіях (включаючи порт Херсона) — до відновлення контролю над ними. Після цього адміністрація Херсонського порту ініціювала  скасування простою .

ПРМТУ направляла лист до МІУ — про необхідність збереження трудових відносин з працівниками та хоча б мінімальних виплат для них. Відповідний лист відправили і на ім’я тодішнього в.о. голови ДП «АМПУ», але безуспішно.
Травень 2022 року.  Понад 150 працівників Херсонської філії АМПУ власноруч підписали колективне звернення, яке направили Президенту, прем’єр-міністру та міністру інфраструктури.

Попри заяви працівників про брак коштів на придбання їжі, ліків та предметів першої необхідності,  припинив будь-які виплати своїм працівникам в Херсоні.

Кінець червня 2022 року. В ДП «АМПУ» призначили нового в.о. голови. ПРМТУ направила йому листа, але отримала відповідь про те, що єдина опція для підприємства —  призупинити трудові договори з працівниками. В таких умовах за працівниками зберігається лише робоче місце, жодні виплати від роботодавця не передбачаються. Водночас, після перемоги України працівники зможуть отримати компенсацію втраченого заробітку коштом  репарацій , стягнутих з країни-агресора.

Кінець грудня 2022 року.  Роботодавець  звільнив всіх працівників Херсонської філії ДП «АМПУ». Разом із роботою люди втратили і право на подальші виплати за репараціями. Підстава, зазначена в документах на вивільнення — новоприйняте положення Кодексу законів про працю України: п. 6 ч. 1 ст. 41 « неможливість забезпечення працівника роботою, визначеною трудовим договором, у зв’язку із знищенням (відсутністю) виробничих, організаційних та технічних умов, засобів виробництва або майна роботодавця внаслідок бойових дій ».

Однак працівників в усній формі  запевняли , що як тільки завершаться обстріли міста і порт відновить свою діяльність — їх знову приймуть на роботу.

Питання масового вивільнення працівників Херсонської філії ДП «АМПУ» було предметом розгляду розширеного засідання Президії Центральної Ради ПРМТУ. Профспілка висунула вимогу до роботодавця —  припинити та скасувати незаконні звільнення працівників .

Січень 2023 року.  Питання порушення трудового законодавства з боку ДП «АМПУ» озвучили на спільній нараді керівництва Федерації профспілок України та Держпраці наприкінці січня поточного року. Після цього очільник Держпраці надав доручення підпорядкованим управлінням.
Що відбувається зараз? Наразі організація намагається поновити спілчан на роботі. ПРМТУ направила скаргу на дії керівництва ДП «АМПУ» до голови Держпраці, а також начальників його Центрального та Південного міжрегіональних управлінь.

26 жовтня 2023 року Малиновський суд в Одесі виніс  щодо незаконного звільнення працівників АМПУ.

Працівник звернувся до суду 28 січня. Херсонська філія АМПУ звільнила його 29 грудня минулого року з посади провідного бухгалтера — без належних на те підстав, з порушеннями процедури звільнення.

У своє виправдання АМПУ посилалась на  законність звільнення позивача з роботи , дотримання процедури звільнення, заперечення факту членства позивача у профспілці, недобросовісну поведінку позивача тощо.

Але суд ухвалив рішення — негайно поновити працівника на роботі та виплатити йому заробітню плату в розмірі  33 298,79 грн за час вимушеного прогулу за один календарний місяць.

Тож, працівників Херсонської філії АМПУ, які виявили бажання відстояти конституційне право на працю, вже  поновлюють на роботі рішеннями суду першої інстанції. Але ці судові процеси мають значення не лише для окремих транспортників, а й для всіх працевлаштованих українців, адже просто зараз формують правозастосовчу та судову практику в подібних справах.