Херсонський порт передадуть концесіонеру до Нового року

2 года назад 0

Міністерство інфраструктури планує завершити у 2021 році процес передачі концесіонеру майнового комплексу ДП «Херсонський морський торговельний порт», — про це заявив заступник міністра інфраструктури Юрій Васьков.

За його словами, незважаючи на зміну складу співзасновників юридичної особи-концесіонера, фінальне підписання актів прийому-передачі, як і планувалося, відбудеться до кінця грудня 2021 року.

«Концесія морського порту Херсон – пілотний проект. У перехідний період виявилася недосконалість концесійного законодавства. Наразі, щоб концесія відбулася, проблемні моменти вирішуються спільно з іншими органами влади шляхом ухвалення підзаконних актів. Також були певні затримки з оформленням землі, але це стосується компетенції місцевих громад», – наголосив Юрій Васьков.

Нагадаємо, що декілька днів тому співінвестор компанії «Рісоїл-Херсон», яка перемогла у конкурсі на реалізацію проекту концесії державного майна в морському порту Херсон, Джемал Інаішвілі заявив про намір вийти з проекту. За його словами, основною причиною такого рішення було затягування процесу передачі порту концесіонеру. У серпні проект залишив співвласник групи компаній «Risoil» Шота Хаджішвілі.

На думку фахівців, вихід із проекту двох співінвесторів не вплине на структуру ТОВ «Рісоїл-Херсон», яке є консорціумом ТОВ «Петро ойл енд кемікалс» («Georgian Industrial Group») та «Risoil S.A.» (Швейцарія).

«Як і було спочатку, в проекті беруть участь «Risoil» та «Georgian Industrial Group». Щодо часток, у ЗМІ публікувалася різна інформація, тож важливо розставити крапки над «і» — це 50% на 50%. Разом із Давидом Бежуашвілі ми сподіваємося створити сучасне та ефективне підприємство, тобто зробити те, що добре вміємо», — заявив «Портам України» співвласник компанії «Risoil» Олександр Мінов (на знімку).

У майбутнє він дивиться з оптимізмом і сподівається, що до кінця грудня 2021 року порт буде, нарешті, переданий у концесію:

— Розраховуємо на це. Буде багато завдань. Спочатку багато зусиль спрямуємо на поліпшення навичок топ-менеджменту та всіх співробітників. Збираємось навчати молодих фахівців. Для нас не менш важливо щільно працювати з містом, щоб воно теж швидко відчуло результат.

Анатолій НІКОЛАЄВ.