Кількість підприємців на Херсонщині зменшилася в 10 разів

7 месяцев назад 0

Важка економічна та безпекова ситуація через початок повномасштабного вторгнення, окупацію та обстріли деокупованої частини області суттєво позначилися на роботі бізнеса на Херсонщині: кількість малих та середніх підприємств, ФОПів зменшилася значно, як і податкові надходження, які забезпечують життєдіяльність громад.

Територіальні громади наполегливо працюють над забезпеченням надходження податків до місцевих бюджетів. Так, найбільшу частку надходжень вдалося мобілізувати Херсонській міській територіальній громаді (49% або 914 млн грн), Чорнобаївській сільській територіальній громаді (6% або 110,1 млн грн) та Тягинській сільській територіальній громаді (2% або 40,8 млн грн).

Як повідомляє пресслужба Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі, загальна сума надходжень від суб’єктів господарювання та громадян до місцевих бюджетів Херсонщина за січень-серпень 2023 року склала 1874 млн грн.
У розрізі по податках найбільше місцеві бюджети зібрали податку на доходи фізичних осіб – 1612,8 млн грн, що в загальній сумі надходжень складає 86%. Також лідерів за обсягом сплати входить єдиний податок (175,5 млн грн), плата за землю (43,5 млн грн), податок на нерухоме майно (19,4 млн грн).

Від податкових надходжень залежить спроможність громади. Відповідно, громади з вищим рівнем надходжень до бюджету мають більше коштів на відновлення соціальних та інфраструктурних об’єктів, а також допомогу населенню.

Звичайно, рівень надходжень не порівняти з тим, що був у довоєнний час. Значно зменшилася кількість економічно активних підприємств, підприємців.

Як повідомив на пресконференції начальник Херсонської ОВА Олександр Прокудін, до повномасштабного вторгнення рф у регіоні працювало більш як 8 тисяч малих і середніх підприємств. А також 43 тисячі ФОПів.

Зараз на Херсонщині зареєстровані 3140 юридичних осіб підприємців та близько однієї-двох тисяч – фізичних. За словами Прокудіна, фактично ця цифра може бути більшою, але не всі реєструються і працюють в межах закону. Передусім, роблячи гірше собі.

Через тимчасову окупацію області нашим підприємцям стало неможливо працювати. Адже російський терор поширився і на бізнес. Тож левова частка компаній зупинили свою роботу і евакуювалися. Зробити релокацію не вдалося. Адже окупанти не дозволяли вивозити обладнання.

На жаль, зараз безпекова ситуація не дозволяє відновити повноцінну роботу всіх бізнесів. Більше 90 підприємств перереєструвалися в інші регіони України без релокації. Серед них «Данон Дніпро», «Чумак», «Дунапак Таврія».

«Але маємо і позитивні новини. Наша спільна робота і підтримка бізнесу дозволили відновити діяльність ряду підприємств, серед них: завод з виробництва кришок для консервування. Запущені окремі виробничі лінії підприємства з виробництва акумуляторів. Тривають налагоджувальні роботи на підприємстві з виробництва виливок з чавуну і сталі. У межах державної програми «Є робота» 9 підприємців Херсонщини пройшли конкурсний відбір та виграли мікрогранти на започаткування власної справи. Це СТО, прісноводне рибальство, роздрібна торгівля, вантажні перевезення, виробництво будівельних металевих конструкцій», — повідомив Прокудін.