Кому не вимикатимуть електроенергію – постанова Кабміну

1 год назад 0

Промислові споживачі, що імпортують електроенергію з ЄС, отримали від уряда додаткову гарантію, що їм не вимикатимуть енергопостачання.

Промислові споживачі, що імпортують електроенергію з ЄС, отримали від уряду додаткову гарантію, що їм не вимикатимуть енергопостачання.

Кабінет міністрів України 3 січня ухвалив розроблену Міністерством енергетики постанову «Про затвердження Положення про особливості імпорту електричної енергії під час проходження осінньо-зимового періоду 2022/2023 років в умовах правового режиму воєнного стану в Україні» ( року).

Документ надав додаткові гарантії учасникам ринку електроенергії, які імпортують електроенергію з країн ЄС.

Як , імпорт електроенергії має допомогти знизити дефіцит генерації в енергосистемі України, що виник після систематичного ракетного терору з боку росії, починаючи із жовтня минулого року.

В уряді нагадали, що на сьогодні Україна може імпортувати з країн ЄС (так звані погоджені комерційні перетоки) до 0,7 ГВт електроенергії вночі та 0,6 ГВт удень. Цього недостатньо, щоб компенсувати дефіцит власних потужностей у вечірні пікові години, проте імпорт однозначно зменшить обсяг небалансу в системі.

Водночас ринкові ціни на електроенергію «на добу наперед» у країнах ЄС суттєво вищі за ціни в Україні. Промислове підприємство навряд чи ризикне купувати дорогу електрику у Європі, коли рідне обленерго може вимкнути електропостачання за графіком.

З огляду на це постановою від 3 січня введено додаткові гарантії захисту від планових відключень електропостачання для тих непобутових споживачів, які імпортують електроенергію, до 30 квітня 2023 року.

У постанові окремо зазначається, що компанія має імпортувати не менше електроенергії, ніж вона споживала у вересні 2022 року (коли примусових вимкнень ще не було) — тільки тоді графіки погодинних відключень до такого підприємства не застосовуватимуться.

«Додаткові гарантії для імпортерів електроенергії з ЄС дадуть змогу перерозподілити вивільнені потужності української генерації, зменшивши в такий спосіб загальну кількість відключених абонентів»,  — підкреслили в Кабміні.
Нагадаємо: у листопаді Енергетична компанія України провела тестовий імпорт електроенергії з Румунії потужністю 1 МВт протягом двох годин.

Андрій Герус, голова профільного комітету Верховної Ради, під час круглого столу в Центрі економічної стратегії згадував, що Україна має технічну можливість імпортувати з Європи до 800 МВт електроенергії, проте ця електрика у 2 — 3 рази дорожча за комерційний тариф в українській мережі.