Курс долара “підігрівають“ самі українці: чи продовжить падати гривня

4 недели назад 0

У березні курс до американської валюти вперше перевищив 39 гривні за долар. Чому так відбувається і чи продовжиться падіння гривні, розповімо в цьому матеріалі.

Після того, як український Нацбанк у жовтні 2023 року відпустив курс гривні у відносно вільне плавання, вона трималася досить стабільно. Це забезпечували зовнішні позики та фінансова допомога партнерів України.

Іноземні гроші дозволяють утримувати курс національної валюти, але у разі невиконання зобов'язань з боку союзників можуть початися проблеми.

Міністр фінансів Сергій Марченко розповів, що у березні Україні виділили рекордні $9 млрд зовнішньої допомоги. Але у перші два місяці року Київ отримав лише 10% від необхідної нам суми.

Це стало одним із чинників, чому гривня впала до долара більш ніж на 3%. Ексглава Ради НБУ Богдан Данилишин вважає, що певний вплив на курс національної валюти зробили й самі українці.

"Наразі серед чинників, що додатково прискорювали девальваційні процеси було тимчасове посилення попиту з боку населення на іноземну валюту на фоні нижчої облікової ставки та дохідності за тримісячними депозитними сертифікатами" , — вважає ексголова Ради НБУ.
Нагадаємо, Нацбанк знизив облікову ставку НБУ з 15 до 14,5% у березні. 

Загалом Богдан Данилишин вважає, що на коливання обмінного курсу впливають ситуативні фактори, і НБУ своєчасними інтервенціями тримає ситуацію під контролем.