Мінагро підтримує стократне збільшення розміру продажу землі в одні руки з січня 2024

6 месяцев назад 0

Міністерство аграрної політики та продовольства підтримає запровадження другого етапу ринку землі з 1 січня 2024 року, як планувалося до початку повномасштабної війни. 

Про це з посиланням на слова заступника міністра аграрної політики та продовольства Тараса Висоцького повідомляє AgroPolit.com.

На його думку, другий етап реформи доцільно запровадити, щоб не повертатися до додаткових договорів оренди та прихованого ринку.

Він нагадав, що після запровадження другого етапу земельної реформи землю зможуть купувати виключно фізичні особи — громадяни України, а також юридичні особи, власниками яких є громадяни України.

Водночас з 1 січня 2024 року вони зможуть купувати до 10 тис. га землі в одні руки, а не лише до 100 га, як зараз. За словами Тараса Висоцького, на розгляд парламенту справді вносилися різні пропозиції від народних депутатів, частина з них пропонує зменшити закріплене в законодавстві положення про 10 тис. га на час воєнного стану до 100 га та 500 га.

Тарас Висоцький наголосив, що Мінагрополітики не подавало до парламенту на розгляд будь-яких документів, а у Верховній Раді є лише ініціативи від народних депутатів. Відповідно, відомство не бере активну участь у земельній дискусії.

Тим часом Всеукраїнська аграрна рада (ВАР) зареєструвала на сайті Президента України петицію «Захистити українське село — відкласти до закінчення війни збільшення максимальної площі с/г землі «в одних руках» зі 100 до 10000 гектарів» з проханням відкласти до закінчення війни впровадження другого етапу земельної реформи.

Нагадаємо, аналітики вважають, що відкриття ринку для юросіб має суттєво підвищити попит на землю, а відтак і призведе до подальшого зростання ціни.

На ринок прийдуть і нові гравці: брокери, аграрні інвестиційні фонди, що значно підвищить його ліквідність і полегшить процедури купівлі-продажу. Більший попит штовхатиме вгору і ціну. За прогнозом компанії «Твоє коло», вже наступного року земля може подорожчати на 20-25% у доларовому еквіваленті.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.