На адмінмежі з окупованим Кримом хочуть побудувати новий газопровід

3 года назад 0

Це дозволить газифікувати близько 9 тисяч домогосподарств у 44 населених пунктах Херсонщини.

У Херсонській області, на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом планується побудувати газопровід довжиною 96 км. Про це під час першого Міжнародного інвестиційного форуму “Південна стратегія розвитку”, що відбувся на Арабатській Стрілці, повідомив міський голова Генічеська Олександр Тулупов.

Це, за його словами, дозволить газифікувати близько 9 тисяч домогосподарств у 44 населених пунктах Генічеського району.

— На сьогодні пробурено свердловину на березі Азовського моря, яка отримує повне обслуговування: ми можемо спокійно додати, збавляти обсяги подачі газу. Нам необхідно 70 тис. кубометрів газу на добу. Але якщо взимку упродовж тижня температура, скажімо, 20 градусів, то для всього населення нашої громади цього газу не вистачить. Саме тому був розроблений проєкт нового газопроводу. Його збудують від Генічеська в бік Новотроїцького і Асканії-Нова, — пояснив Олександр Тулупов.

Активізувати роботу з будівництва нового газопроводу місцеву владу Херсонщини закликала й генеральна директорка “Чорноморнафтогазу” Світлана Нєжнова. За її словами, цей проєкт перебуває на порядку денному ще з 2015 року.

— У 2017 році був підготовлений проєкт рішення уряду про будівництво газопроводу, однак процедура оцінки впливу на довкілля затягнулася та досі не завершена. Проте будівництво цього газогону важливе для розвитку територій та диверсифікації джерел енергопостачання. Він дозволить запустити декілька переробних виробництв та газифікувати селище Новотроїцьке Генічеського району, — повідомила Світлана Нєжнова під час форуму.

Вона підкреслила, що реалізація цього проєкту дасть, фактично, нове життя для Стрілківського газового родовища. Завдяки цьому видобуток блакитного палива тут вдасться збільшити з нинішніх 8,4 до 20 млн кубометрів на рік.

Нагадаємо, що вартість будівництва нового газогону Генічеськ — Новоолексіївка — Асканія-Нова становить 650 млн грн. Профінансувати проєкт планується з державного та місцевих бюджетів.

Іван КІЧИЧ.