На будівництві стадіону в Бериславі поставили хрест

3 года назад 0

Виділені на нього майже 10 млн грн повернулися до державного бюджету.

Без жодної копійки залишився неодноразово анонсований проєкт будівництва нового стадіону для дитячо-аматорського футболу в Бериславі.

— На нього з державного бюджету виділили приблизно 10 млн грн. Наскільки мені відомо, замовникам робіт вдалося освоїти лише маленьку суму з цих коштів. Решта — більше 9 млн грн — повернулися державі. Думаю, місто їх уже не отримає, — повідомив міський голова Берислава Олександр Шаповалов.

За його словами, стадіон місту досі не переданий. Натомість Бериславську комплексну дитячо-юнацьку спортивну школу ім. В. К. Сергеєва, яка проводила тендер на його будівництво, кілька місяців тому районна рада встигла передати міській громаді.

— На мою думку, ці 10 млн грн краще було направити на реконструкцію діючого стадіону “Машинобудівник”. Їх цілком було б достатньо для того, щоб перетворити його на родзинку нашого міста. Тим більше, що 10 млн грн — лише десята частина від необхідної для будівництва нового стадіону суми, — додав Олександр Шаповалов.

Нагадаємо, що тендери на будівництво стадіону проводились і зривалися кілька років поспіль. Зрештою, 18 березня 2020 року був укладений договір з переможцем закупівель – компанією «ЕСГ-Україна» з Дніпра. Вона погодилась виконати всі роботи за 94,7 млн грн до 31 грудня 2021 року з можливістю пролонгації цього строку. Але ще восени минулого року директор бериславської ДЮСШ Юрій Сорочинський заявив, що коштів на будівництво недостатньо і де їх брати — незрозуміло.

Будівництво сучасного спортивного комплексу для тренувань сімферопольської футбольної команди “Таврія” в Бериславі анонсував у жовтні 2018 року президент України Петро Порошенко. Чиновники тоді заявляли, що УЄФА пообіцяло виділити на цей стадіон півмільйона євро. Обіцяли надати 50 млн грн на будівництво і з державного бюджету. Проте ці кошти до Берислава так і не дійшли.

Водночас голова Бериславської райради попереднього скликання Володимир Коновалов неодноразово стверджував, що стадіон побудують. За його словами, він мав розташуватись при в’їзді до Берислава з боку Шилової балки. Поки ж чиновники роздавали нездійсненні обіцянки, сама “Таврія” встигла переїхати з Берислава до Мар’янівки Тавричанської сільської громади Каховського району. Новим її президентом став директор місцевого підприємства Едуард Репілевський.

До речі, для депутатів Бериславської райради попереднього скликання було очевидним, що будувати стадіон держава давно передумала. Тож на одній з останніх своїх сесій восени 2020 року вони запропонували терміново подати давно готовий проєкт будівництва спортивного комплексу до національної програми “Велике будівництво”.

Однак до останньої його так і не включили. За інформацією облдержадміністрації, державне фінансування в цьому році отримали лише 4 проєкти спортивної інфраструктури на Херсонщині: 3 стадіони в Таврійську, Чорнобаївці і Іванівці Генічеського району та 1 басейн у дитсадку Херсона.

Олег БАТУРІН.