На Херсонщині домашнє молоко може стати делікатесом

5 лет назад 0

В Україні за роки незалежності поголів'я великої рогатої худоби зменшилось у 6 разів. Якщо говорити про корів, то їх в господарствах країни стало майже вчетверо менше.

Лише з початку 2019 року Зірочок та Сніжинок стало менше ще на майже 4%. І тепер їх налічується до 1,926 млн голів.

Хоча, якщо вірити даним Держастату, на Херсонщині динаміка інша. І з початку цього року промислове поголів'я зросло у нашій області аж на 0,7%.

Чому селяни відмовляються вирощувати корів? Все просто — катастрофічна збитковість, тривалий період вирощування худоби та низькі середні ціни реалізації. Крім того, сільське населення, скажемо так, не молодшає. А літнім людям все складніше доглядати за худобою. Тому подібними оголошеннями (на фото) завішані багато сіл і селищ Херсонщини.

Держава, зі свого боку, намагається якось допомогти та підтримати тваринництво якоюсь копійчиною. Наприклад, за перші 4 місяці 2019 року дотації нараховані 5054 жителям Херсонщини на 11 тисяч голів молодняку великої рогатої худоби. Загальна сума склала – 16 мільйонів гривень. Проте, як показує статистика, це не зовсім спрацьовує.

Деякі експерти роблять ще більш песимістичні прогнози. І запевняють — при існуючій динаміці до 2030 року в Україні корови можуть бути внесені до Червоної книги…

Ось так, домашнє молоко від усміхнених бабусь на ринку вже зовсім скоро може стати справжнім делікатесом…

Олена ПІМЕНОВА
Фото автора