На херсонських кавунах тільки перекупи й заробляють

3 года назад 0

Відправку Дніпром баржі з херсонськими кавунами у мережу київських супермаркетів чиновники та близькі до бюджетної «годівнички» електронні ЗМІ з року в рік подають, як неймовірну перемогу. Мовляв, знайшлися покупці на 350 тонн солодкої ягоди! Та чого варта ця перемога, можна зрозуміти з такого порівняння. За даними Департаменту розвитку сільського господарства і зрошення обласної державної адміністрації, станом на кінець серпня у регіоні з 18 тисяч гектарів зібрали 170 тисяч тонн кавунів та динь. Аби вивезти у міста хоча б половину від цієї кількості, баржі Дніпром мали б тягнутися вервечкою! Натомість же виходить, що 350 тонн вивезли, а далі розпоряджайтеся врожаєм, як собі знаєте.

Власники баштанів із машинами дозрілих кавунів кидаються на оптові ринки. А там їх зустрічає «мафія» перекупників. І виставляє свій ультиматум: або продавайте продукцію по 50-70 копійок за кілограм, або забирайте його, і чимчикуйте куди подалі. Ціна збиткова, та якщо стояти з кавунам обабіч автотраси в очікуванні випадкових покупців, то кавуни зіпсуються раніше, ніж їх придбають. Відтак, доводиться погоджуватися на здирницькі умови. А комерсанти задоволено потирають руки: купив товар за безцінь,умить перепродав його по гривні-півтори за кілограм підприємцям з інших регіонів, і швидко маєш солідний навар, не сіючи, не сапаючи й не поливаючи.

Штучне стримування продажів вигідне й власникам торгових мереж: чим менше баштанних на ринку, тим довше вдається утримувати завищені роздрібні ціни. От і виходить, що фермери свої кавуни і по п’ятдесят копійок продати не можуть, а городяни змушені викладати по шість гривень за кілограм баштанних. І це в розпал сезону на півдні України, де посмакувати влітку запашною динею чи хрустким кавунчиком раніше міг дозволити собі й найбідніший!

Попри всі труднощі та негаразди, баштанництво на Херсонщині розвивається. Минулого року площі під баштани сягали 22,5 тисяч гектарів, цьогоріч – на тисячу більше. Завдяки щедрим дощам на початку літа зросла й врожайність кавунів – з 83 центнери з гектару одразу до 92 ц/га. З такими обсягами продукції її вартість мала б падати однаково стрімко що в опті, що вроздріб. Та з нашою «економікою кривих дзеркал» виробник і споживач почуваються однаково обдуреними, а виграє посередник. І так воно буде, аж поки фермери й одноосібники не навчаться об’єднуватися у кооперативи, сертифікувати свою продукцію, налагоджувати логістичні ланцюжки, й самі виходити на ринок, оминаючи перекупів. От тоді й настане баланс інтересів між торгівлею, аграріями та рядовими покупцями. А до того, ще й без державної підтримки  власників баштанів, політику на ринку диктуватимуть «комерси». Котрі націлені тільки на одне – відкраяти собі найсолодший та найбільший кусень з «кавунового пирога». Інші нехай задовольняються об’їдками.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.
Новий день Полина Светлова