На пенсії буде більше грошей: уряд додатково дасть 100 мільярдів

7 месяцев назад 0

Українські пенсіонери можуть розраховувати, що в наступному році їхні пенсії будуть вищими, ніж цьогоріч. Доходи Пенсійного фонду у наступному році зростуть на 100 мільярдів гривень. Це дозволить переглянути розмір виплат і дати людям більше грошей.

Про це повідомила в ефірі телемарафону очільниця Мінсоцполітики Оксана Жолнович.

Ясно, що в пріоритеті бюджету-2024 будуть видатки на армію. Відповідно до бюджетного плану, який пропонує уряд на наступний рік, видатки на ЗСУ становитимуть 53%. Та, попри війну і велетенські витрати на оборону країни, уряд не має наміру скорочувати соціальних видатків. Отже, соціальна складова бюджету не тільки залишається, а навіть буде збільшена. Тому бюджет наступного року точно можна назвати соціальним, каже Оксана Жолнович.

"Адже другий за величиною напрям коштів після оборони є саме соціальні видатки. Цього року уряд збільшив соціальні видатки на практично 25 мільярдів — це величезна сума. Ще близько 100 мільярдів ми очікуємо збільшення доходів в Пенсійний фонд — це теж величезна сума" , — зауважила чиновниця.
Таке збільшення  надходжень до пенсійного фонду дозволяє уряду планувати більші видатки на пенсії громадян у наступному році і "планувати різні соціальні активності", заявила очільниця Мінсоцполітики.

Очевидно під "соціальними активностями" Оксана Жолнович також має на увазі щорічну індексацію пенсію. Втім, стовідсоткової гарантії, що її вдасться провести, у нашого уряду поки що немає. Закон дозволяє під час війни не проводити індексацію виплат, та все ж урядовці сподіваються, що це вдасться зробити. Однак вирішальне слово буде за нашими міжнародними партнерами, які, власне, зараз і фінансують соціальні видатки українського бюджету. Адже власних грошей нам ледве вистачає на армію.