Набув чинності закон щодо одночасного продажу землі із нерухомістю

2 года назад 0

Відучора, 28 жовтня, в Україні набули чинності нові правила, за якими одночасно з купівлею-продажем нерухомості набувається і право власності на земельну ділянку, на якій розташована будівля. Повідомляє Zemelka.ua.

Відповідний закон №1174-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо єдиної правової долі земельної ділянки та розміщеного на ній об’єкта нерухомості» був опублікований у газеті «Голос України» 28 вересня 2021 р. 

Закон визначає, що при купівлі будь-якого нерухомого майна, а також об'єкта незавершеного будівництва, окрім багатоквартирних будинків, до нового власника одночасно переходить і право на користування земельною ділянкою, на якій розміщено об'єкт нерухомості. Це право поширюється як на землі, що перебувають у постійному користуванні, так і на орендовані ділянки.

Для орендованих земель згоди орендаря на продаж нерухомості не потрібно. Передбачається, що при здійсненні правочину щодо орендованих земель буде достатньо повідомити орендодавцеві про перехід прав на земельну ділянку до нового користувача.