Нацбанк готує обмеження для грошових переказів українців

3 месяца назад 0

Нацбанк готує обмеження для грошових переказів українців. Розробляються відповідні зміни до законодавства. Депутат Верховної Ради Данило Гетманцев роз'яснив, які саме нововведення планують запровадити в Україні.

НБУ запропонував обмежити готівкові перекази через термінали самообслуговування, а також частоту та суми грошових переказів за реквізитами банківських карток. Наразі ініціатива перебуває на стадії обговорення.

Планується ведення змін для посилення вимог щодо розміру власного капіталу постачальників платіжних послуг та збільшення розмірів штрафів за порушення вимог законодавства, що регулює діяльність на платіжному ринку.

Також готуються обмеження на проведення фінансових операцій з реквізитами електронних платіжних коштів, ліміти на кількість та суми трансакцій, а також готівкові перекази через термінали самообслуговування в умовах воєнного стану.

Роз'яснення від Данила Гетманцева Голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев повідомив, що обмеження пов'язані із боротьбою з міскодингом. Це схема маніпуляцій банківськими системами для приховування справжнього походження платежів та тіньовими фінансовими операціями.

Народний обранець пояснив, що НБУ перевірив банки та небанківські фінансові установи. Вдалося виявити численні порушення, які дають змогу проводити перекази на мільярди – як через термінали самообслуговування, так і за допомогою електронних платіжних коштів. Введення обмежень передбачено лише у воєнний період.

Гетманцев звернув увагу на окремі схеми у сегменті безготівкових платежів, що використовуються для реалізації заборонених видів господарської діяльності. Серед них легалізація коштів, одержаних злочинним шляхом, незаконна організація та проведення азартних ігор, використання віртуальних активів для проведення сірих та тіньових операцій, а також шахрайські схеми з використанням фішингу.