НБУ випустив в обіг памʼятну монету «Антонівський міст» до річниці визволення Херсонщини

6 месяцев назад 0

До річниці визволення Херсонщини від російських військ Національний банк вводить в обіг нову памʼятну монету "Антонівський міст". Про це 10 листопада повідомила пресслужба банку.

Зазначено, що монета присвячена найбільш згадуваному мосту в Україні — одній з трьох ключових переправ через Дніпро в Херсонській області, стратегічно важливому об’єкту для регіону та країни в цілому.

Голова Національного банку України  Андрій Пишний наголосив, що вона символічно нагадуватиме про єднання, відвагу та витривалість українського народу в умовах російської агресії.

У банку також повідомили, що за своїми характеристиками монета ідентична звичайній обіговій монеті номіналом 10 гривень зразка 2018 року. На  аверсі , в обрамленні давньоруського орнаменту, розміщені номінал монети, рік карбування та герб України.

Водночас її  реверс — тематичний та містить стилізоване зображення Антонівського мосту та річки Дніпро з висоти, а також транспортні розв’язки на обох кінцях мосту.

Дизайн реверсу монети виконали художники: Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук. Скульптор — Володимир Дем’яненко.
Ці монети будуть використовуватися як звичайні обігові монети номіналом 10 гривень. Поступово в обіг НБУ введе майже 10 мільйонів таких памʼятних монет.