Обсяги імпорту нафти з Росії до Індії бьють рекорди

2 года назад 0

Постачання нафти з Росії до Індії та Китаю досягли рекордних значень, а Азія вперше стала найбільшим покупцем російської сировини.  У червні постачання російської нафти в Індію досягли 1,2 млн барелів на добу (б/д), у травні імпортовано 819 тис. б/д, у квітні — 277 тис. б/д. Це суттєве зростання у порівнянні з 33 тис. б/д рік тому. Росія зараз є другим найбільшим постачальником в Індію, замінивши Саудівську Аравію, повідомляє  Bloomberg.

«Якщо Індія припинить купувати нафту у Росії, весь світ ганятиметься за тими ж обсягами, і це ще більше підштовхне ціни на нафту», — заявив індійський урядовець.

Представники уряду й нафтопереробних заводів заявили, що основна причина купівлі Індією російської нафти – комерційна.

Офіційні особи кажуть, що Нью-Делі хоче уникнути повторення того, що він вважає помилками минулого: дотримання санкцій проти Ірану й скороченням імпорту нафти.

«Індія дотримується позиції, що якщо Китай купує, чому б і нам не купувати? – сказав виконавчий директор енергетичного консалтингу Qamar Energy Робін Міллс. – Ми не хочемо знову опинитися у тому становищі, коли Китай продовжував купувати іранську нафту, а Індія — ні».

У той час як уряд прем’єр-міністра Нарендри Моді цінує добрі стосунки з Вашингтоном і Заходом, індійські офіційні особи кажуть, що внутрішні потреби понад усе, і стверджують, що Росія й раніше була більшим другом в енергетичній співпраці для Індії, ніж Сполучені Штати.

Президент США Джо Байден назвав реакцію енергетичної політики Індії на українську кризу «дещо хиткою». Індійські офіційні особи заперечують, що дії нафтопереробників законні, до того ж деякі європейські країни все ще купують російську нафту й газ.

Ще один нюанс: Індія  за останні роки стала найбільшим експортером в США. Основними статтями експорту з Індії в США є фармацевтична продукція, ювелірні вироби, легкі масла і нафтопродукти. І як би не нафтопродукти дозволили Індії обігнати конкурентів. Згідно з даними Міністерства торгівлі, у 2021-2022 роках двосторонній товарообіг між США та Індією склав 119,42 мільярда доларів проти 80,51 мільярда доларів у 2020-2021 роках. <…> Протягом 2021-2022 років обсяг двосторонньої торгівлі Індії з Китаєм склав 115,42 мільярда доларів в порівнянні з 86,4 мільярда доларів у 2020-2021 роках.

Деменційна адміністрація США однією рукою загрожує Індії за закупівлі російських нафтопродуктів, а іншою стимулює закупівлю бензину з Індії для зниження вартості бензину на внутрішньому ринку.

«Дідусь Старий — забув».