Пенсії платитимуть не всім

3 года назад 0

У 2022 році левова частка українців не зможе вийти на пенсію в 60 років. Через введення гнучкого коридору і прив’язки до стажу частина буде працювати до 63 і 65 років, повідомляє Мінсоцполітики. 

Розрахунки міністерства свідчать, що вже у 2028 році тільки 55% українців зможе вийти на пенсію в 60 років, ще 5% буде працювати до 65 років, а 40% – до 63 років. Загальний пенсійний вік залишився на рівні 60 років, але через прив’язку до стажу зачепить така норма не всіх.

У новому році в 60 років на пенсію вийдуть тільки ті, у кого більше 29 років стажу; в 63 роки вийдуть на пенсію ті, у кого від 19 до 29 років; в 65 років вийдуть на пенсію ті, у кого від 15 до 19 років.

Ті українці, які не мають навіть 15 років стажу, зовсім залишиться без пенсій. Вони зможуть претендувати тільки на соціальну допомогу і тільки в тому випадку, якщо після 65 років їх дохід буде меншим, ніж прожитковий мінімум.

Що робити, якщо не вистачає пенсії? Спеціалісти пропонують, якщо ще є час накопичити стаж, офіційно працевлаштуватися. Якщо є час, але немає роботи – добровільно сплачувати внески до Пенсійного фонду (буде рахуватись стаж). Якщо вже немає часу – докупити за ціною в 44% мінімальної зарплати за кожен місяць.

Анатолій НІКОЛАЄВ .