Подорожчання автогазу. До якого максимуму злетить ціна після повернення акцизу

2 года назад 0

Середня маржинальність продажу автогазу на заправках становить 1,5-1,7 грн на літрі. Цих грошей не вистачає для покриття експлуатаційних витрат АЗС.

В Україні розпочалося зростання оптових цін на автогаз. Станом на початок вересня середня вартість партій автогазу становить 40 030 грн за тонну, тоді як у середині серпня ціна становила 39 130 грн за тонну. Про це свідчать дані цінового моніторингу Консалтингової групи "А-95".

За словами операторів ринку, основною причиною подорожчання автогазу є висока ймовірність повернення акцизу на нього.

"Коли у парламенті лише зареєстрували законопроект, вже тоді ціни перестали знижуватися та деякий час тримали рівновагу, а після того, як проект пройшов  у Верховній Раді, майже всі заклали акциз у вартість продукту" , – зазначає профільний ресурс Еnkorr .

Згідно із законопроектом, акцизи на бензин та дизель становитимуть 100 євро за 1000 літрів, а на автогаз – 52 євро за 1000 літрів.

Як розповів UBR.ua гендиректор мережі АЗС SunOil, президент Асоціації операторів ринку нафтопродуктів Леонід Косянчук, такий акциз додає до собівартості одного літра автогазу – 2 гривні плюс ПДВ.

"Ціна на газ навряд чи опуститься, але подорожчати може. Це залежить від динаміки європейського ринку та економічних передумов для підвищення вартості. Монополісти в цьому бізнесі можуть значно піднімати ціни, дрібні трейдери – злегка. У будь-якому разі ціна на газ не може піднятися вище за 60% вартості бензину. В такому випадку використання газу стає невигідним для автовласників" , – каже нам Косянчук.

Зазначимо, що за останні два тижні середня ціна на автогаз на українських АЗС скоротилася на 90 коп. за літр та склала близько 26 грн. Раніше, у липні, ресурс у роздробі подешевшав на 10 грн за літр.

"Це сталося після того, як після сильного дефіциту, коли ми бігали з каністрами у пошуках бензину, на заправках з'явилося паливо. Сьогодні можна сказати, що ринок ціну відрегулював, і очікувати подальшого зниження не варто. А от подорожчання – цілком. Середня маржинальність продажу скрапленого газу на АЗС становить 1,5-1,7 грн на літрі. Це не заробіток для власників заправок, а подарунок для автовласників. Цих грошей не вистачає для покриття експлуатаційних витрат АЗС – зарплат персоналу, комунальних платежів тощо. Собі у збиток ніхто торгувати не буде" , – підсумував Косянчук.