Подорожчання опалення в Херсоні: чим більше платимо, тим більше втрачаємо

3 года назад 0

Чергового удару по сімейних бюджетах споживачів завдала муніципальна влада Херсона. На позачерговому засіданні міськвиконкому затвердили нові тарифи на послуги центрального опалення в обласному центрі. Прес-служба міськради подає тільки сухі цифри, але не порівнює їх з попередніми ставками, тож довелося зробити це самотужки. Відтак, тариф на послугу Херсонської ТЕЦ з постачання теплової енергії для потреб населення складатиме 2015,84 гривні за гігакалорію, без податку на додану вартість. Попередній тариф, затверджений НКРЕКП 24 вересня 2020 року, тобто всього рік тому, був 1701, 58 грн/гк. У випадку з МКП «Херсонтеплоенерго», чий тариф залишався незмінним з 1 грудня 2018 року, для населення нова ставка 1937 грн/гкал замість попередніх 1621,08 грн/гкал. Неважко підрахувати, що обігрів для херсонців відтепер подорожчає відсотків на двадцять, і це вочевидь не межа: адже його вартість розраховують, виходячи з вартості газу для котелень, який відпускають по 7,42 гривні за кубометр. Тоді як його біржова ціна на європейських ринках уже злетіла до одного долара, тобто до 28 гривень за куб. І чи вистачить Україні резервів протримати низьку «соціальну» ціну голубого палива бодай до кінця нинішнього опалювального сезону – питання відкрите.

І ще одне. Обґрунтовуючи доцільність перегляду тарифів, директори підприємств – постачальників послуги посилаються на подорожчання електроенергії, того ж газу, зростання мінімальної зарплати тощо. Дійсно,наведені ними аргументи справедливі, і оперують ними вправно. Але! Нам «забувають» повідомити, скільки тих супердорогих гігакалорій насправді обігріває небо, а не батареї в наших будинках через діряві трубопроводи та їх погану термоізоляцію. Між тим, статистика просто страшна. 

У випадку з МКП «Херсонтеплоенерго», приміром, втрати теплової енергії в мережі очікують на рівні 13,88 відсотків від її загального обсягу. Тобто рахунок збиткам іде на мільйони гривень, і вони навіть заздалегідь заплановані, чи то пак затверджені рішенням все того ж міськвиконкому № 382 від 18 серпня 2021 року. Але широку публіку про них до відома чиновники чомусь не поставили – ця приголомшлива інформація промайнула тільки в протоколі громадських слухань щодо необхідності встановлення нових тарифів, який днями оприлюднили на офіційному сайті «Херсонтеплоенерго». Навряд чи багато хто зі споживачів послуги із ним ознайомився. А дарма. Адже виходить, що з кожної сотні гривень, сплаченої за центральне опалення середньостатистичною родиною городян, понад тринадцять гривень без жодної користі для платників «вилітає у трубу».  І чим більше ми платимо, тим більше втрачаємо!

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.