Понад 2 мільярди гривень: прийнято бюджет Херсонщини

4 года назад 0

У Новий рік – з бюджетом. Головний кошторис Херсонщини прийнято сьогодні на сесії обласної ради. Виявився він досить скромним, як-то кажуть, тільки простягати ніжки по одежинці. 2 мільярди 193 мільйони 355 тисяч гривень – на таку суму регіон має прожити наступного року. Керівництво обласної ради назвало кошторис збалансованим. Опозиція ж документ розкритикувала.

-У ньому чітко прослідковується ручне управління і старі корупційні схеми. А першими на сувору дієту вже за традицією саджають освіту, культуру і взагалі гуманітарну сферу. Так, у наступному році видатки по обласним закладам освіти встановлено на рівні 92,7% від цього року. А з урахуванням того, що «мінімалка» на 20% піднімається, ви розумієте, що реально буде скорочення на 30%, — зазначив депутат від «Європейської солідарності» Олександр Співаковський.

Його колега Сергій Хлань сказав, що до прийняття бюджету депутати не зовсім готові, оскільки тільки сьогодні зранку отримали величезну кількість документів, які необхідно вивчити для ухвалення даного рішення. А от голова облради нагадав, що проект бюджету пройшов через всі профільні комісії, відтак рішення цілком відпрацьоване. Депутатам же, які не встигають ознайомитися з проектами рішень, він порадив брати їх в електронному вигляді.

-Роки, коли з одного боку облдержадміністрація підсовувала бюджет, а деякі депутати обласної ради вносили в нього свої правки і потім так кокетливо дивилися одне на одного – що воно пройде, минули. Коли ми починали, я говорив, що ми будемо намагатися зробити консолідовану раду. Тому я вважаю, що ці всі питання повинні бути максимально прозорі. Погоджуюся з тим, що там такий стос паперів, прописано кожне слово. Робіть їх в електронному вигляді, — зазначив голова облради Олександр Самойленко.

За бюджет-2021 проголосували 47 депутатів із 55 присутніх. Запитань по суті проекту обранці практично не ставили. Олександр Синенко поцікавився, скільки  закладено коштів на дороги. За даними, які прозвучали в сесійній залі, наступного року на будівництво та утримання шляхів загальнодержавного значення та комунальної власності державною субвенцією для Херсонщини передбачено 489 мільйонів гривень. Сума мала бути більшою (577 мільйонів) і вона звучала  під час розгляду держбюджету в першому читанні. Втім, у зв’язку з поверненням сплати акцизного податку на паливо до бюджетів територіальних громад, субвенцію зменшили. Перелік доріг, які ремонтуватимуться в області наступного року, ще не погоджено.

Марина САВЧЕНКО.