Послугою не користуєшся – все одно плати

2 года назад 0

Чому з власників автономних котлів у Херсоні вимагають гроші…за централізоване опалення

Власники квартир у херсонських багатоповерхівках здивовані: від теплопостачальних організацій їм почали приходити платіжки із сумами за абонентське обслуговування мереж. Це новація, яку запровадив уряд. Але обурюються городяни через те, що платіжки отримують навіть ті, хто давно відключився від централізованого опалення. І навіть договорів із підприємствами-постачальниками не має! 

У соціальних мережах споживачі з «автономками» обурюються такими «закидами» енергетиків, закликаючи ігнорувати їх вимоги. З одного боку, вони праві: адже правовою підставою для оплати послуг повинен бути договір про умови їх надання. А якщо відсутній договір, то відсутні й підстави витрачатися.  У цивілізованій країні, мабуть, так воно й було б. Але в незалежній і дуже «правовій» Україні  держава зробила громадян свого роду рабами комунальників. Для цього хитромудрі вітчизняні чиновники внесли кілька правок до Правил надання послуг з постачання теплової енергії, затвердивши їх Постановою Кабінету міністрів № 1022 від 8 вересня 2021 року. А в них є абсолютно недвозначний пункт 38. 

Цитуємо: «Споживач не звільняється від оплати частини відшкодування витрат  за частину теплової енергії на задоволення загально будинкових потреб… на опалення місць загального користування і допоміжних приміщень будинку, та обсягу теплової енергії на забезпечення функціонування внутрішньо будинкових систем опалення…у разі відключення (відокремлення) його квартири або нежитлового приміщення від мереж (систем) централізованого опалення».

Якщо говорити звичайною мовою, то все це нагромадження канцелярських термінів означає одне. Живеш у багатоквартирному будинку – доплачуй за централізоване опалення, навіть якщо квартиру обігріваєш сам. Навіть якщо фізично батарей у під’їзді катма, і допоміжні приміщення зроду-віку не опалювалися, це ще треба довести. Звичайно, найпростіший вихід – проігнорувати платіжку. Де інколи можуть фігурувати суми за абонентське обслуговування, цілком співставні із тими сумами, які ви витрачаєте на оплату газу для роботи свого автономного котла чи конвектора. Але пункт 40 згаданих вище правил передбачає за це санкції – пеню в розмірі не вище 0,01 відсотка від суми заборгованості за день, але не більше ста відсотків від усієї заборгованості. Тож просто «сховати голову в пісок» виходом не буде. Є правовий шлях: якщо в багатоповерхівці більшість господарів помешкань встановили «автономки», допомогти незаможним сусідам із обладнанням індивідуального обігріву. Й повністю відключити будинок від централізованого опалення, аби більше не зв’язуватися із зажерливими постачальниками неякісних послуг, котрі ще й «руки викручують».  

Є й інший аспект у стосунках між споживачами та енергетиками. У багатьох приватизованих квартирах із автономним обігрівом збереглися «стояки» внутрішньобудинкових систем централізованого опалення, які під час переходу на індивідуальні котли ще й вимагали ізолювати коштом власників помешкань. Але ж ці труби займають частину площі квартири, яку оплачує господар! І якщо вже розмова пішла про взаєморозрахунки, то й постачальник послуги мав би відшкодовувати споживачу використання його житлової площі для своїх потреб. Зараз це складно, але можна не сумніватися: рано чи пізно й до такого дійде.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
Новий день