Пріоритетними для розмінування визначено 470 тисяч га сільгоспземель

1 год назад 0

За даними державних органів, близько 30% території України, а саме 174 тис. км2 є потенційно небезпечними через замінування. Водночас Міністерство оборони України налічує 349 імовірно забруднених та забруднених територій, на половині яких розташовуються землі сільськогосподарського призначення. Про це розповіли у пресслужбі Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА).

Як зазначається, щодня спеціальні служби обстежують близько 70 га землі. Зокрема, проводиться оперативне реагування на вибухонебезпечні предмети в житлових зонах, на об’єктах критичної інфраструктури, господарського призначення, до цих робіт залучаються урядові підрозділи — ДССТ, ДСНС, Нацгвардія, Нацполіція — та гуманітарне розмінування, яке передбачає повне усунення усіх ризиків з гарантією якості розмінування, що виконується неурядовими сертифікованими операторами.

Фактично забруднених територій може виявитись близько 10% від згаданих 174 тис. км2, однак ідентифікація безпосередньо небезпечних ділянок є тривалим та дороговартісним процесом.

«Щоб прискорити етап нетехнічного обстеження вже зараз Мінекономіки разом з Мінагрополітики та програмою ПРООН проводять пілотний проєкт у Київській області з використанням сучасних дронів для обстеження територій. Орієнтовна вартість нетехнічного обстеження одного гектару може складати 5-7 тис. грн, однак в умовах високого попиту і недостатньої кількості спеціалістів вартість розмінування гектара може перевищувати вартість самої землі», — зазначили у пресслужбі ЄБА.

Наразі в міжвідомчій робочій групі з розмінування, яка координується Мінекономіки,  пріоритетним планом визначено 470 тис. га потенційно забруднених земель сільськогосподарського призначення — в першу чергу, заходи з обстеження відбуватимуться на землях, де вирощуються овочеві культури, друга черга — рілля та зернові культури, третя — усі інші землі сільськогосподарського призначення. Збір інформації ведеться через обласні військові адміністрації, які мають власні дані, а також збирають інформацію від аграріїв.

Водночас лише пріоритетне розмінування с/г земель вартуватиме близько 1,5 млрд доларів.

Читати за темою: Першочергово в Україні розмінують землі під вирощування овочевих та