Рахунок за евакуатор чи поліцейський рекет: на Херсонщині викрили схему наживи на автовласниках

2 года назад 0

За доставку авто до поліцейського штрафмайданчику на Херсонщині правоохоронці виставляють захмарні рахунки «зі стелі». Транспортування авта обійдеться власнику у кругленьку суму – 15 тисяч гривень. Керівник Генічеського відокремленого підрозділу Михайло Новосельцев перевірив, хто заробляє шалені гроші на вилученні автівок штрафників на Херсонщині.Активісти дізнались про захмарні рахунки за послуги доставки авта на штрафмайданчик ГУНП в Херсонській області  Фото: СтопКорНа Херсонщині автовласники скаржаться на свавілля правоохоронців. У разі порушення правил дорожнього руху, правил паркування правоохоронці вилучають автівку за допомогою евакуатора та доставляють на штрафмайданчик. А щоб повернути своє авто, окрім штрафу порушник має сплатити космічні суми за послуги евакуатора. Сума в рахунках, що її виставляють на штрафмайданчиках поліції Херсонщини у 25 разів перевищує визначені в Наказі розміри плати за послуги евакуатора.

Про це розповів очільник Генічеського відокремленого підрозділу ВГО «Стоп корупції» Михайло Новосельцев. Він з’ясував: Херсонське управління поліції користується послугами «посередників» — приватної фірми, яка і виставляє рахунки для штрафників.

« Поліція у нас в державі наділена правом тимчасового затримання транспортних засобів. Цей порядок затверджено  Постановою КМУ від 17 грудня 2008 р. № 1102. Відповідно до цього Порядку, органам Національної поліції для доставляння та зберігання тимчасово затриманих транспортних засобів дозволено укладати договори з державними підприємствами, які належать до сфери управління Міністерства внутрішніх справ або Національної поліції. У разі потреби зазначені державні підприємства залучають на конкурсних засадах підприємства, установи та організації недержавної форми власності для надання окремих видів таких послуг », — пояснює Михайло Новосельцев.
Правозахисник спрямував до Головного Управління Нацполіції на Херсонщині запит, у якому поцікавився, хто та на яких засадах надає послуги евакуатора правоохоронцям.Відповідь від ГУНП Херсонщини на запит Михайла Новосельцева Фото: СтопКорЗ відповіді з’ясувалося, що, використовуючи свої права, Головне Управління Національної поліції в Херсонській області в особі заступника начальника Олександра Баклана  1 вересня цього року уклало договір на послуги транспортування тимчасово затриманих машин за допомогою евакуатора з ФОП Дігтяренком Олегом Анатолійовичем. У договорі написано чорним по-білому, що вартість «послуг» доставки машини на штрафмайданчик повинна відповідати п.13 Постанови КМУ № 1102, а саме —  спільному Наказу Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Міністерства фінансів України від10.10.2013  № 967/1218/869.

" Крім того повідомляємо, що відповідно до Договору № 477 «Про надання послуг перевезення транспортних засобів», укладеного між ГУНП в Херсонській області і ФОП Дігтяренком О.А., розмір плати за транспортування (доставлення) транспортних засобів здійснюється на підставі виставленого виконавцем рахунку з урахуванням та у відповідності до вимог, визначених Постановою Кабінету міністрів України від 17.12.2013  № 1102 «Про затвердження Порядку тимчасового затримання працівниками уповноважених підрозділів Національної поліції транспортних засобів та їх зберігання»", — йдеться у відповіді ГУНП у Херсонській області Михайлу Новосельцеву від 12 жовтня 2021 року.

А ось у згаданрму Порядку  зазначені чіткі та конкретні розцінки на транспортування та зберігання авто на штрафмайданчиках поліції. Розмір плати визначено без урахування податку на додану вартість, який справляється відповідно до Податкового кодексу України.
Розміри плати за транспортування і зберігання тимчасово затриманих транспортних засобів на спеціальних майданчиках (стоянках), затверджені Наказом міністерств Фото: скриншотТаким чином, розмір плати за транспортування не залежить від відстані. Визначальним показником є вага машини. Для автівки вагою до 2000 кг вартість доставки складає 600 грн без ПДВ.« Розміри плат за транспортування та зберігання транспортного засобу на спеціальному майданчику чи стоянці (далі — розмір плати) стягуються з водіїв, власників (співвласників) тимчасово затриманого транспортного засобу і застосовуються незалежно від форми власності майданчика (стоянки) усіма підприємствами, установами та організаціями, які провадять діяльність, пов’язану із доставлянням та зберіганням транспортних засобів (крім бюджетних установ)», — зазначено в  Наказі трьох міністерств.
Як це відбувається на практиці – розповів Михайло Новосельцев: « Евакуатор приватного підприємця привозить на поліцейський майданчик машину та виставляє рахунок, який вважає за потрібне, а працівник поліції Анатолій Сухоруко не повертає машину, поки власник не перекаже гроші своєму спільнику».
Евакуатор ФОП Дігтяренка на Херсонщині співпрацює з головним управлінням поліції Фото: з відкритих джерелВін додав, що рахунок від посередника автовласнику передає саме працівник поліції. Який не може не знати вказані в Порядку розцінки на послуги евакуатора.
Правозахисник надав наочний доказ свавілля – рахунок про сплату «послуги евакуатора» на  15 000 гривень! Це в 25 разів вище, ніж визначено законом.Рахунок за послуги евакуатора до штрафмайданчику ГУНП в Херсонській області Фото: СтопКор« Цікаво, як ділять кошти, зароблені злочинним шляхом?   Кому скільки? Нехай пан заступник начальника Херсонського ГУ НП Олександр Баклан розбереться, що за злочинна зграя діє під дахом поліції », — резюмує правозахисник.
Нагадаємо:

  •    Як повідомляв «СтопКор», керівник Генічеського відокремленого підрозділу ВГО «Стоп корупції» Михайло Новосельцев виграв суд у Кабміну в інтересах ветеранів війни. 21 жовтня Окружний адміністративний суд міста Києва задовольнив позовВГО «Стоп корупції» у частині визначення грошової допомоги учасникам бойових дій у розмірі 1491 грн.