Реконструкція Херсонського аеропорту

3 года назад 0

В аеропорту Херсона посилять смугу, щоб приймати важкі літаки, що дозволить приймати Boeing 767-300 без обмежень по масі.

Аеропорт Херсон замовив проект реконструкції злітно-посадкової смуги, який дозволить повітряній гавані приймати важкі далекомагістральні літаки типу Boeing 767-300.

19 квітня голова Державного агентства інфраструктурних проектів «Укрінфрапроект» Кирило Хомяков повідомив, що проектно-кошторисна документація по смузі готова і подана на державну експертизу. Роботи обійшлися в 4,7 млн. ​​грн. Підрядником робіт є компанія «Укравіапроект».

Реконструкція смуги виконуватиметься в три етапи. В рамках першого відремонтують існуюче асфальтобетонне покриття на ділянці 2000 м. Другий етап передбачає посилення відремонтованого покриття, розширення смуги з 42 до 45 м і заміну бетонних плит на нове асфальтобетонне покриття на ділянці 500 м, що залишилася. Під час третього етапу облаштують узбіччя смуги, щоб двигуни великих літаків не поглинали сміття та інші предмети.

Завершення реконструкції дозволить аеропорту Херсон приймати Boeing 767-300 без обмежень по масі до двох разів на день. Зараз такі авіалайнери є у флоті авіакомпаній МАУ і Azur Air Ukraine. Залежно від компоновки вони можуть вміщати до 330 пасажирів. Подібні літаки авіаперевізники використовують для виконання дальніх рейсів без проміжних посадок або для польотів на близькі відстані на маршрутах з великим попитом, наприклад, в Туреччину чи Єгипет.

Раніше Кирило Хомяков заявив, що на реконструкцію смуги аеропорту Херсон буде потрібно 320 млн. грн. Ці гроші передбачили в державному бюджеті 2021 року. Щоб фінансування робіт стало можливим, депутати Херсонської облради підтримали рішення про передачу смуги з власності регіону у власність держави.

За оцінками Хомякова, в потенційній зоні охоплення аеропорту Херсон проживають 5 млн. людей. Він прогнозує, що реконструкція смуги збільшить пасажиропотік цих повітряних воріт до півмільйона пасажирів протягом наступних 3 років.

Зараз в аеропорту оновлюють світлосигнальне обладнання, яке потрібно літакам для посадки вночі і в погану погоду. Також влада веде переговори з потенційними інвесторами про ремонт аеровокзального комплексу.

Анатолій НІКОЛАЄВ.