Росіяни не здатні ефетивно вирощувати зерно, – Мінагрополітики слідкує за окупованими полями через супутники

1 неделя назад 0

Міністерство аграрної політики та продовольства слідкує за полями на окупованих росіянами територіях через супутники. Окупанти дійсно намагаються вирощувати зерно власноруч, однак не використовують для цього жодних сучасних технологій, через що показники врожайності стрімко падають.

Про це заявив в.о. міністра аграрної політики Тарас Висоцький під час виступу на Black Sea Security Forum 2024 в Одесі. 
За йоно словами, у 2023 році рівень засіву на територіях України, що опинились під російською окупацією, був щонайменше вдвічі менший, аніж до повномашстабного вторгнення.

"Росіяни не використовують жодних технологій. Наприклад, ми використовуємо супутникові знімки, щоб розуміти, яка площа конкретної території була засіяна: у 2023 році рівень засіву був вдвічі меншим, ніж у 2021. Світ міг отримати більше зернових культур від цих 20% тимчасово окупованих територій, якби їх обробляла Україна, тому що там були технології і там були інвестиції",  — зазначив Тарас Висоцький.

Він додав, що наразі окупанти лише засівають, збирають врожай та крадуть, що також впливає на баланс світового виробництва зерна. 

Зазначимо, Black Sea Security Forum 2024 — перший і найбільший політичний форум у Чорноморському регіоні, що відбувається в Одесі впродовж 14-16 червня. Форум ініційовано народним депутатом України та президентом комітету ПАРЄ з питань міграції та біженців Олексієм Гончаренком. 

Упродовж трьох днів Black Sea Security Forum об’єднує провідних закордонних та українських політиків, дипломатів, військовослужбовців та лідерів неурядових організацій. Головна тема форуму — безпекова ситуація в Чорноморському регіоні та консолідація зусиль заради допомоги Україні.