Сільгоспземля дорожчає: причини — поява юросіб на ринку та НГО

2 месяца назад 0

У січні 2024 року ціни на сільгоспземлі суттєво зросли, у порівнянні з попереднім місяцем. Про це свідчать дані дослідження KSE Агроцентр та Програми USAID АГРО.

Якщо середньозважена ціна гектара у грудні 2023 року становила 37 тис. грн/га, то у січні — вже 41,9 тис. грн/га, що еквівалентно зростанню на 13,3%. Ціни на товарні землі також суттєво підвищились — на 7,8%, з 39,3 тис. грн/га у грудні 2023 року до 42,4 тис. грн/га у січні 2024 року.

Ключовими чинниками зміни цін стало підвищення попиту через відкриття ринку земель для юридичних осіб, а також індексація нормативної грошової оцінки (НГО) за 2023 рік.

Сукупні обсяги ринку земель у січні цього року у порівнянні з груднем 2023 року скоротились — на 25,3% за кількістю транзакцій і на 29,3% за площею земель в обігу, що є характерним для початку року. 

«Хоча даних для комплексного аналізу цін поки недостатньо, порівняння медіанного приросту ціни відносно нормативно-грошової оцінки (НГО) для покупців землі — фізичних і юридичних осіб — дає цікавий результат. Для половини транзакцій за участю фізосіб ціна продажу не перевищує НГО більше, ніж на 1,5%, в той час, як у половині угод із купівлі сільгоспземлі, укладених юрособами, ціна перевищує НГО більше, ніж на 44%. Наявні дані дають нам підстави очікувати зростання вартості сільгоспземель завдяки участі юридичних осіб в ринку земель, що позитивно відіб’ється на капіталізації ринку», — зауважив експерт KSE Агроцентр Роман Нейтер.

Серед регіонів-лідерів ринку земель — Харківська та Полтавська області, де в обігу перебувають майже 2% від загальної площі усіх сільськогосподарських земель в регіоні, що дорівнює показнику розвинутих сталих ринків. Загалом по Україні в обігу станом на кінець січня цього року перебувало 1,075% від загальної площі усіх сільгоспземель. Усього з моменту відкриття ринку в липні 2021 року було укладено 200 тис. угод купівлі-продажу сукупною площею 444,3 тис. га.