Сольський: запуск другого етапу ринку землі не можна відкладати

5 месяцев назад 0

Переносити «на потім» подальші кроки у межах земельної реформи не варто, навпаки — реформа має посилюватися. Таку думку висловив міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський, пише Укрінформ.

«Реформа дуже прозора, все, що відбувається з ринком землі, видно щодня в усіх реєстрах, до роботи яких ні в кого немає жодних питань. Із самого початку унеможливлено будь-які корупційні ризики. Адже законодавці не повелися на демагогію й популізм та не підтримали положень про першочергове право володіння для місцевої громади чи для держави, про необхідність величезної кількості погоджень і так далі. Цього нічого немає. І, як показав досвід, ринок розумніший за чиновників та політиків, тож сам усе регулює», — наголосив Сольський.

Він нагадав, що для більшості українців — навіть тих, хто стежить за ситуацією в цій галузі, — майже непомітним було те, що за час втілення земельної реформи до неї кілька разів вносили законодавчі зміни, пов’язані зі спрощенням процедур.

«Відкладати, переносити «на потім» подальші кроки у межах земельної реформи не варто, навпаки — реформа має посилюватися», — переконаний міністр АПК. 

За словами міністра, за рік в Україні продається лише 0,3% землі. Микола Сольський стверджує, що це стало відповіддю скептикам, які прогнозували, що започаткування реформи призведе до масового скуповування української землі.

Водночас експерти прогнозують, що поява юросіб на ринку спровокує зростання ціни на землю на 15-20%.

Тим часом аграрії виступають проти впровадження другого етапу, принаймі до закінчення війни в Україні. Так, Всеукраїнська аграрна рада (ВАР) зареєструвала на сайті Президента України петицію «Захистити українське село — відкласти до закінчення війни збільшення максимальної площі с/г землі «в одних руках» зі 100 до 10000 гектарів» з проханням відкласти до закінчення війни впровадження другого етапу земельної реформи.

Петиція уже набрала потрібні голови та очікує на розгляд президента.

Читати за темою:

  • Попит на товарні землі вищий, ніж на інші види с/г земель в Україні — експерти
  • У жовтні зафіксовано абсолютний рекорд за кількістю земельних торгів на Prozorro.Продажі
  • В Україні урегулюють дострокове розірвання договорів оренди земель із багаторічними насадженнями