Справа про завищення у 15 разів цін на обстеження об’єктів, пошкоджених росіянами на Херсонщині: Що відомо про підрядника

3 недели назад 0

Вищий антикорупційний суд відмовився взяти під варту директорку департаменту розвитку територій Херсонської ОВА Світлану Васіну. А власницю і директора компанії підрядника заарештували з альтернативою внесення застави. 

Про це повідомляє  із посиланням на пресслужбу НАБУ. Детальніше про запобіжні заходи та бекграунд підрядника читайте в цьому матеріалі. 

Світлану Васіну відпустили під 800 тисяч гривень застави з покладанням низку обов’язків, зокрема, здати закордонні паспорти і прибувати за першим викликом. Водночас суд заарештував власницю компанії ТОВ «Будівельні Технології Південь» Марину Балан. Альтернатива – 1,5 млн грн застави.  Також суд обрав запобіжний захід директору цієї фірми Валентину Балану (ймовірно, батько Марини) – 500 тис. грн застави з обов’язками.

Раніше  повідомляв, що НАБУ та САП оголосили підозру та затримали працівницю директорку Департаменту розвитку територій Херсонської обласної державної адміністрації Світлану Васіну. ЇЇ підозрюють у заволодінні державними коштами при наданні послуг з технічного обстеження об’єктів, пошкоджених внаслідок агресії рф у Херсонській області.

За даними слідства, Світлана Васіна у змові з власником та керівником приватного товариства організували завищення вартості технічного обстеження 107 об’єктів соціальної інфраструктури (школи, лікарні тощо) у більше ніж 15 разів. Таким чином договір уклали на суму понад 9,9 млн грн, тоді як фактично надані послуги коштували 534 тис. Грн. У результаті учасники схеми заволоділи коштами резервного фонду Кабінету Міністрів України на суму понад 7,7 млн грн.

ТОВ «Будівельні технології Південь» вже 17 років і ця фірма регулярно бере участь у підрядах за державні кошти. У 2023 році це було понад 3 мільйони гривень, але рекордним був 2021-й – тоді компанія взяла підрядів на 47,5 мільйонів гривень.
Марина Балан, яка є власницею ТОВ «Будівельні технології Південь» і яку затримали, є також власницею і директоркою компанії ТОВ «Технології проєктування», яку створили 7 квітня 2023 року і яка активно ремонтувала укриття на Херсонщині та готувала технічні звіти, здійснювала авторські нагляди тощо. Загалом у 2023 році майже на 2,9 млн грн, а у 2024 році вже уклала контрактів на майже 300 тисяч гривень. 

Причому на момент виконання багатьох робіт Марина Балан вже фігурувала у справі про завищення цін, у якій зараз їй обрали запобіжний захід – відповідні  були в загальному доступі. 

В одній з ухвал сказано, що Національним антикорупційним бюро України здійснюється досудове розслідування в рамках якого перевіряються обставини зловживання службовим становищем посадовими особами Департаменту розвитку територій Херсонської обласної державної адміністрації в інтересах посадових осіб Товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельні технології Південь». 

Досудове розслідування щодо договору на проведення технічного обстеження пошкоджених об`єктів соціальної інфраструктури за значно завищеною вартістю виконаних робіт триває вже досить давно. 

В межах розслідування проводилися обшуки, а на деяке майно Марини Балан накладався арешт. 
Але ніщо не заважає замовникам, які розпоряджаються бюджетними коштами, працювати з підрядниками, які фігурують в кримінальних провадженнях, або посадові особи та власники яких фігурують у кримінальних справах. Якщо особа, юридична чи фізична, не визнана винною судом, ніщо не заважає їй брати участь у тендерах і отримувати підряди. 

Зауважимо: якщо особа є фігурантом кримінального провадження, тобто згадується в судових ухвалах, це не означає, що була вручена підозра. Така особа може не мати статусу підозрюваного роками, поки слідство ведеться. У випадку Марини Балан та ТОВ ТОВ «Будівельні технології Південь» мова йде про розслідування, що тривало з 2023 року. 

Тим часом чиновники без використання електронної системи закупівель довірили фірмі Марини Балан ТОВ «Технології проєктування», наприклад, , який мав би тривати до кінця 2024 року. Цікаво, як фірма з заарештованим керівником і власником тепер буде виконувати ці, ймовірно дуже термінові, раз їх віддали без конкурсу, роботи. 

Марина Балан є співвласницею компанії «Стандарт Буд Південь» та головною бухгалтеркою «Дінпромісто» ТОВ «Будівельні технології Південь».
За даними аналітичної платформи ,  ТОВ «Будівельні технології Південь» від самого початку належить родині Балан. Засновником спочатку значився батько, Валентин Балан, потім Марина Балан — судячи з віку та по батькові — дочка. 

Судячи з документів, які фірма надавала на один з тендерів наприкінці 2023 року, у фірмі працює і брат Марини Балан, Олександр Валентинович Балан. Тобто фірма являє собою сімейний бізнес, який ведеться вже понад 17 років. 

До справи про завищення вартості технічного обстеження 107 об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої в результаті військової агресії рф у більше ніж 15 разів сімейний бізнес родини Балан ні в яких «темних справах» не був помічений. 

Євгенія Вірлич