Спрощена процедура передачі державних с/г земель в оренду: які ризики для фермерів

2 года назад 0

На час воєнного стану в Україні ввели спрощену процедуру передачі в оренду всіх земель сільськогосподарського призначення, що перебувають у державній та комунальній власності. Це рішення суттєво скоротило бюрократичний ланцюг, однак умови такої оренди є дуже ризикованими для винаймачів. Таку думку в інтерв'ю для Kurkul.com висловив керівник земельного сектору ТОВ «Жива Нива» Максим Талько. 

«Нещодавно, за допомогою сервісу Feodal, ми знайшли декілька невитребуваних земельних ділянок, розпорядниками яких, наразі, є територіальні громади. Надали відповідні клопотання до сесії та чекаємо на відповідь. Але, особисто на мою думку, така процедура є дуже ризиковою для винаймачів. За «новими правилами» ці землі можуть надати в оренду тільки на один рік, без переважного права на продовження оренди. Так, немає аукціону, але знову ж таки, тільки рік оренди. Тобто на наступний рік, не факт, що вони знову дістануться тобі», — зауважив Максим Талько. 

Він також додав, що для виробників органічної продукції ці ризики ще більші, адже «нові» землі потребують перехідного періоду тривалістю 2 роки. 

Читати за темою:

  • Довгострокова оренда землі вигідніша за купівлю — фермер
  • «Жива Нива» збільшує земельний банк за допомогою сервісу Feodal
  • Стало відомо, де найактивніший ринок землі