Стало відомо, яку технологію обробітку ґрунту варто обирати у посухостійких регіонах

2 года назад 0

Головною перевагою технології Strip-till є максимальне накопичення та економічне витрачання вологи. Ця технологія може стати вирішальною для посухостійких регіонів. Про це розповіла заступниця директора ТОВ «Технополь Агро» Олександра Воловик у матеріалі «Через бідність фермери переходять на No-till та Strip-till» на Kurkul.com.

Зі слів фахівчині до інших переваг технологій належать:

  • оптимізація внесення добрив; 

«Стріп-тілл дозволяє правильно внести добриво на ту глибину, яка потрібна для кореня (оптимально 14-15 см). По-перше, це оптимізує використання добрива. А по-друге, рослина максимально його отримує на тому рівні який їй потрібно».

  • невибаглива підготовка посівного ложа;

«В стріп-тіллі це простіше ніж в ноу-тіллі. Остання, особливо при вирощуванні ріпаку, потребує ідеально підібраний і підготовлений посівний комплекс. Тому, що дуже часто виникає проблема заминання соломи. А в стріп-тіллі це питання вирішується тим, що землю розпушили та в конкретне місце поклали зерно».

  • зменшення витрат на паливно-мастильні матеріали;

«Коли порахувати витрати на глибоке рихлення, боронування, культивацію, просто на паливо, то розумієш, що не можеш звести дебет з кредитом. Тому переваги технологій очевидні». 

  • покращення властивостей ґрунту; 

«Технологія дозволяє раніше прогрітись ґрунту, що забезпечує старт польових робіт на 2-3 тижні раніше. В цей період волога ще в землі та насіння краще проростає. Ну і звичайно це поліпшення якості та родючості ґрунту». 

  • економія;

«Взагалі будь-яка вологозберігаюча технологія допомагає зберігати наші ресурси, зекономити. Економія відбувається шляхом зменшення норм добрив, що особливо актуально сьогодні, скорочення витрат на пальне, зменшення операцій на полі, зменшення штату господарства та ін».

  • невеликий машинно-тракторний парк.