Стало відомо, скільки коштує розмінування фермерських полів

2 года назад 0

За даними Асоціації саперів України, площа бойових дій складає 13,6 млн га. Тобто це територія, де відбувалися активні бойові дії і там, ймовірно, наявні вибухонебезпечні об'єкти, снаряди і т.д. За максимально наближеними даними площа замінованих сільгоспугідь складає 4,8 млн га.

Про це розповіли засновник сервісу Feodal Андрій Дем’янович та голова правління Асоціації саперів України Тимур Пістрюга у матеріалі «Розмінувати поля: час, гроші, ризики та чорний ринок саперів» на Latifundist.com.

Так, згідно з інформацією, першим етапом розмінування є подача заявки на Military.feodal.online. Щоб це зробити фермеру потрібно авторизуватися за номером телефону і залишити заявку. В заявці основним критерієм є наявність геопросторових даних, тобто меж полів.

Як зазначив Андрій Дем’янович, послуги Феодалу безкоштовні. Це суто волонтерський проєкт. 

Водночас саме розмінування коштує дорого.

«Це дороге обладнання, довготривала процедура та й сама робота саперів коштує недешево. Якщо взяти бюджет однієї групи саперів — це шалені кошти. В інших країнах цю сферу діяльності активно підтримують донори. Маю надію, що те саме буде і в Україні», — пояснив Тимур Пістрюга.

За його словами цифри такі: $3-4 за кв. м.

«Нібито не багато, так? А тепер уявіть, що у Андрія поле на 10 тис. га. Це 100 мільйонів квадратних метрів. Це величезні гроші. Якось я показав роздруківку з бухгалтерії наших послуг потужному аграрію. Суто місячну вартість роботи групи саперів. Він уточнив, скільки ми будемо працювати на полі. Я підрахував приблизну середню швидкість моєї групи, і, знаючи ситуацію на тому полі (це район бойових дій) — вийшло 5 місяців. Знаєте, що відповів аграрій? Якщо він всі поля засіє коноплею, навіть за декілька років не відіб’є цю суму», — зазначив Тимур Пістрюга.

Він додав, що у таких випадках потрібна донорська допомога, а фермер може допомагати логістично.

Нагадаємо, наприкінці квітня на Київщині розпочався перший етап гуманітарного розмінування полів в рамках проєкту компанії Feodal — Military.feodal.online.

Деталі про процес розмінування ми розповідали тут, а заявку на розмінування полів можна залишити за посиланням.

Деталі щодо співпраці можна дізнатися за тел.: +38 (067) 10-20-106.