Сто мільйонів для столичних: фірма з сумнівною репутацією виграла у Херсоні низку тендерів

2 месяца назад 0

Фірма з сумнівною репутацією виграла у Херсоні низку будівельних тендерів ще 5 років тому. У результаті жодне будівництво не завершила, а перераховані кошти повертає до сьогоднішнього дня.

Департамент інфраструктури Херсонської обласної військової адміністрації стягнув зі столичного ТОВ «Профт буд сістем» майже 1,5 мільйони гривень. Відповідне рішення ухвалив Господарський суд міста Києва у середині квітня.

Близько 900 тисяч із зазначеної суми – це частина неповернутого авансу, перерахованого фірмі обладміністрацією за договором виконання будівельних робіт. Він був укладений у травні 2019 року після проведення публічної закупівлі та загалом коштував понад 6 мільйонів гривень.

За ці кошти ТОВ «Профт буд сістем» зобов’язалося побудувати лікарську амбулаторію у селі  Великих Копанях тодішнього  Олешківського району . Натомість, отримавши аванс, підрядник зміг виконати робіт менше ніж на 200 тисяч гривень. Тому замовник був змушений розірвати укладений договір у судовому порядку, а також позиватися про відшкодування більшої частини перерахованих коштів.

Варто зазначити, що з боку замовника документ підписав Олександр Руснак, який очолював згаданий Департамент за тимчасового головування першого заступника голови ОДА Дмитра Бутрія, а з боку виконавця – директор ТОВ Олександр Волоський. Сума договору склала 6,3 млн гривень.

Загалом у 2019 році ТОВ «Профт буд сістем» перемогло у 5 тендерах, оголошених Херсонською облдержадміністрацією. Згідно з даними сайту Prozorro, їхня сукупна вартість перевищила 100 мільйонів гривень. Ішлося про будівництво 4 лікарських амбулаторій і реставрацію будівлі обласного Палацу культури.

Під час подачі документів для участі у кожному з вищезазначених тендерів представники ТОВ «Профт буд сістем» надавали довідку про залучення субпідрядника. У всіх випадках це було київське ТОВ «Де-люкс технології» (зараз – «Лідер прод інновація»). Керівником компанії тоді значився столичний адвокат Максим Шкеред.

На момент проведення публічних закупівель у Херсоні київські правоохоронці відкрили низку кримінальних проваджень за ознаками привласнення майна в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем, де фігурувало ТОВ «Де-люкс технології».

В одному з них слідчі встановили, що столичні комунальники із залученням службових осіб десятка приватних підприємств використовували схему з привласнення коштів місцевого бюджету. Указані фірми оголошувалися переможцями торгів, але частину робіт замість них виконували фактично ті ж самі комунальники. Таким чином фігурантам удалося вивести близько 54 мільйонів гривень.

З іншого кримінального провадження з’ясувалося, що посадовці Святошинської райадміністрації уклали з ТОВ «Де-люкс технології» 14 однакових договорів щодо благоустрою дитячих садочків на загальну суму майже 700 тисяч гривень. Але під час перевірки слідчі виявили невідповідність між договірними й фактично виконаними обсягами робіт.

А як щодо генпідрядника будівництва? У вересні 2019-го, через декілька днів після укладання договору на будівництво обласного Палацу спорту, на сайті податкової Херсонщини з’явилося повідомлення, де ТОВ «Профт буд сістем» назвали «псевдозабудовником». За інформацією фіскалів, протягом року фірма стала переможцем понад 20 будівельних тендерів у різних регіонах України, хоча ще минулоріч перебувала у статусі «сплячих підприємств». Посадовці поставили під сумнів можливість підрядника якісно та вчасно побудувати об’єкти, розкидані по всій країні.

У тому ж місяці поліцейські Сумщини відкрили кримінальне провадження за ознаками заволодіння бюджетними коштами, де, серед інших, засвітилося ТОВ «Профт буд сістем». Згідно з документом, посадовці та підприємці змовилися про перемоги конкретно визначених фірм на тендерах щодо будівництва амбулаторій. При цьому в проєктах були заздалегідь закладені завищені обсяги та вартість робіт.

Цікаво, що після президентських виборів 2019 року в Херсонській облдержадміністрації відбулася зміна керівництва, але на бажання співпрацювати з ТОВ «Профт буд сістем» це ніяк не вплинуло. Так, 3 договори були підписані начальником Департаменту інфраструктури Олександром Руснаком у складі минулої команди управлінців (голови ОДА Андрія Гордєєва і його першого заступника Дмитра Бутрія), а 2 – вже після призначення Юрія Гусєва.

У 4 з 5 тендерів під час визначення переможця пропозиції конкурентів ТОВ «Профт буд сістем» відхиляли рішенням тендерного комітету. Найчастіші причини: «невідповідність тендерної пропозиції умовам тендерної документації», «недостатня кількість будівельних машин та механізмів», а також ненадання тих чи інших документів або надання їх в неналежному вигляді.

У результаті жодна з медичних установ підрядником так і не була здана в експлуатацію. Чотири договори замовник розірвав внаслідок порушення календарних графіків виконання робіт і їхньої поганої якості. Реконструкція Палацу культури зупинилася, імовірно, через початок повномасштабного вторгнення і подальшу окупацію Херсонщини.