Тарифи на електроенергію: яку ціну встановив уряд з 1 червня

2 месяца назад 0

В Укарїні подорожчає електроенергіяЗ 1 червня єдиний тариф на електроенергію для населення зросте до 4,32 грн/кВт. Відповідне рішення ухвалили на засіданні Кабінету міністрів 31 травня,  Міністерство енергетики.
Зараз тариф — 2,64 грн/кВт-година. Тобто підвищення буде одразу в 1,6 раза. Новий тариф діятиме з 1 червня 2024 року до 30 квітня 2025 року.

Диференціації тарифу, залежно від обсягу споживання від 100 кВт-год, як раніше писали ЗМІ, не буде.

Також уряд змінив тарифи для індивідуальних і колективних побутових споживачів, які мешкають у житлових будинках (у тому числі в житлових будинках готельного типу, квартирах), обладнаних електроопалювальними установками:

  • до 2000 спожитих кВт на місяць — 2,64 грн/кВт;
  • понад 2000 кВт на місяць — 4,32 грн/кВт.

При цьому "нічний тариф" (при встановленому відповідному двозонному лічильнику) складатиме 2,16 грн за кВт/год.

Міністр енергетики України Герман Галущенко за підсумками засідання :

Підвищення тарифу — це складний, але необхідний крок. Мета — не залишитись без світла, втримати систему. Нас чекає масштабна реконструкція, яка потребує величезних сил і коштів. Весь цей час триває ремонтна кампанія на об’єктах генерації, розподілу та передачі. На жаль, розуміємо, що обстріли об'єктів енергетики з боку ворога будуть продовжуватись, і маємо задіяти усі можливі ресурси.
За середнього щомісячного споживання електроенергії в обсязі 170 кВт/год, платіжка за електроенергію зросте на 285 грн, переконують чиновники.

Нагадаємо, з 1 червня на 20% зростуть тарифи на електроенергію для бізнесу.