Тендерне ходіння по муках громад на Херсонщині

2 года назад 0

Чверть навчального року вже минула, а багато громад на Херсонщині досі не спромоглися забезпечити школи усім необхідним для організації освітнього процесу – навіть за наявності коштів. Скаржаться на недосконалий та розтягнутий у часі тендерний процес. Скажімо, Тягинська територіальна громада на сьогодні не завершила троє відкритих торгів на закупівлю учбових меблів, електроніки, встановлення пожежної сигналізації у трьох школах. Та навряд чи в цьому є провина самих розпорядників бюджетних коштів.

— Проведення кожного тендеру триває місяці, ще й треба чекати оскаржень його результатів. Оголосили електронні торги з облаштування автоматичної протипожежної сигналізації у школах громади вартістю близько 200 тисяч гривень. Але заявку про участь у них подав тільки один учасник. Відтак, тендер не відбувся, і його довелося оголошувати вдруге. Тільки-но вийшли на завершальний етап із закупівлею парт і комп’ютерів, у листопаді чекаємо надходження також ноутбуків та проекторів на 416 тисяч гривень, — розповіла голова Тягинської територіальної громади Раїса Пономаренко. – Хоча не можна не визнати, що тендери дозволяють більш ефективно використовувати ресурси громад. Приміром, у ході закупівель тих же шкільних парт змогли зекономити частину виділених для цього фінансів. І на зекономлені замовили ще й пуфики для ігрових зон у початкових класах.

Тендерні складнощі Тягинської територіальної громади – не виняток, а радше правило. Адже з ними стикаються повсюдно. Через що і минулого року, і нинішнього не вдалося своєчасно  та сповна використати суми держбюджетної субвенції, асигновані саме для потреб освітян. За даними  обласної ради, цьогоріч згадані кошти не встигли витратити аж одинадцять ТГ у Херсоні, Бериславському, Каховському та Скадовському районах.  А це не копійки:  адже загалом на придбання техніки, меблів та дидактичних матеріалів для предметних кабінетів у школах краю на 2021-й держава передбачила  понад 26,6 мільйона гривень. І в разі,якщо частину цих грошей до кінця року витратити за призначенням не зможуть, на наступний рік асигнування з національної скарбнички можуть зменшити. Хоча ефективність тендерів залежить не тільки від місцевих громад – їх механізм треба вдосконалювати. А це без втручання тих же державних інституцій, Кабміну та Верховної Ради нереально.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.