Уряд прогнозує збільшення вартості землі після відкриття ринку

3 года назад 0

В Україні очікується подвійне зростання вартості сільськогосподарської землі упродовж 3-5 років після запуску ринку землі. Такі розрахунки озвучив на форумі “Україна 30. Земля” прем’єр Денис Шмигаль.

Він зазначив, що завдяки електронним земельним аукціонам очікувані надходження до місцевих бюджетів за умови ефективного управління землею – близько 12 мільярдів гривень. Окрім того, чинний досвід проведення е-аукціонів з оренди землі може підвищити ціну їх оренди на 7%-18% від рівня суми їх нормативної грошової оцінки.

Ну а зважаючи на загальне падіння рівня життя земля України може стати не по кишені її громадянам. Радіти або сумувати? На нашу думку варто зберігати тверезий погляд на процеси, що відбуваються.

В Україні з 1 липня поточного року стартує новий етап земельних відносин, згідно з яким 7 мільйонів власників паїв отримають можливість розпоряджатися ними.

Раніше повідомлялося, що програму кредитів «5-7-9%» можуть розширити і на покупку землі. Також в Міністерстві підкреслили, що передача землі громадам перестає бути гаслом, а стає фактичним і юридичним моментом.

Закон про продаж землі і як наслідок земельні аукціони, незважаючи на всі наявні обмеження продажу землі нерезидентам всерівно перевів землю в розряд товару. За всіма законами ринку рано чи пізно відбудеться накопичення даного ресурсу в обмеженому колі. Державне регулювання, природно в існуючій правовій парадигмі, здатне тільки пригальмувати, але не зупинити цей процес.

Авжеж громада, на нашу думку, дуже недовго буде ревльно  володіти землею.