В Україні продовжують рости ціни на борошно

2 года назад 0

Багато переробних компаній протягом останніх двох тижнів підвищують відпускні ціни на пшеничне борошно. Станом на 25 березня багато борошномелів озвучують ціни пропозиції на борошно вищого та 1 сорту в межах 12500-13700 грн/т та 12100-13300 грн/т EXW відповідно, що на 100-400 грн/т вище, ніж два тижня раніше. Ціни на пшеницю залишаються відносно стабільними, конкуренція за неї з боку експортерів відсутня.

Про це повідомляє ІА «АПК-Інформ».

«Оскільки частина борошномельних компаній з об’єктивних причин призупинила виробництво, а з північного, східного та південного регіонів країни активно евакуювали населення, потреба у борошні в центральному та західному суттєво зросла. Також не варто забувати, що практично всі працюючі млини беруть активну участь у наданні гуманітарної допомоги як потерпілому від війни мирному населенню, так і ЗСУ та Теробороні», — розповів один із представників переробної галузі центрального регіону.

На формування вартості борошна зараз впливають високі витрати на енергоносії та логістичний фактор. Зберігається дефіцит водіїв і транспорту, обмежені запаси палива та труднощі з їхнім поповненням. Борошномели часто не потребували термінового придбання сировини, працюючи на сформованій раніше базі. Однак через складнощі із вантажоперевезеннями переробники змушені вже зараз закладати в ціну на продукцію не лише поточні, а й можливі майбутні додаткові витрати. Попит на борошно залишається досить високим.

Держрегулювання цін на соціально значущі продукти стримує більш активне зростання цін на борошно.