Від старту ринку землі було продано лише 1% від усіх с/г земель

10 месяцев назад 0

В результаті земельної реформи більше не існує прихованого земельного ринку. Всі дії щодо землі відбуваються в законній площині, безготівковим коштом. Про це розповів заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Денис Башлик під час пресконференції «Земельна реформа: друга річниця».

Загалом за два роки було продано і подаровано 275 157 га сільськогосподарської землі, що складає 1% від усіх с/г земель.

«Це розвіює міф, що все одразу продадуть. Кількість землі сільськогосподарського призначення — 27,5 млн га. Тобто в середньому в рік продається 0,5% землі», — повідомив Денис Башлик.

Також він зазначив, що в перший рік відкриття ринку землі було укладено 27 696 угод, на другий — 23 тисячі, але у 2022 році майже чотири місяці ринок не працював. За перше півріччя 2023 року уже є 18 тисяч угод. 

«Промовисті показники щодо площі проданої-купленої землі. За 2021 рік — 100 тис. га; 2022 р. — 69 тис. га. З початку 2023 року продано вже понад 50 тис. га. Люди продовжують продавати і купувати землю. Це один з показників віри в нашу перемогу», — додав заступник Міністра.

При цьому, середня вартість за гектар наразі складає 39 тис. грн, але ціни дуже динамічні. За словами Дениса Башлика, у 2024 році, коли почнеться другий етап реформи і до ринку будуть допущені юридичні особи, ціна на землю ще зросте.

Експерт ринку землі Євген Носальський прогнозує, що у 2024 р. вартість гектара землі зросте на 50-75%.

Водночас депутати пропонують відтермінувати початок другого етапу земельної реформи, який передбачає надання права юридичним особам на придбання земель сільськогосподарського призначення.

Відповідний законопроєкт №9341 було зареєстровано у Верховній Раді України 29 травня групою з 12 народних депутатів з фракцій «Слуга народу» та «За майбутнє».

Тим часом голова міжфракційного депутатського об’єднання «Депутатська аграрна рада» Андрій Богданець запевняє, що запуск ринку землі для юридичних осіб, який почне діяти з 1 січня 2024 р., слід відкласти до моменту завершення воєнного стану в Україні. Інакше другий етап реформи може призвести до зловживань, негативного суспільного резонансу та політичних спекуляцій.

Читати за темою: До земельного кадастру внесли відомості про функціональні зони