У найбільшого виробника винограду на Херсонщині збереглося лише 15% насаджень

7 месяцев назад 0

Агрофірма «Радгосп Білозерський» (Херсонська область), яка значно постраждала від бойових дій, може зберегти лише 10-15% багаторічних насаджень.

Про це в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» розповів співвласник компанії ТДВ «Арсі Агро» (Одеська обл) Олександр Терзі, пише .

«Білозерка — найбільше господарство, де були і розплідник, і великі площі товарного винограду, розташовані на правому березі неподалік Херсона,  — пояснив він. —  У період окупації та деокупації підприємство розбомбили, холодильники знищено. Воєнні дії там ще продовжуються, часті обстріли йдуть з окупованого лівого берега, та й люди повиїжджали. Вже більше року там немає обрізки та обробки виноградників».

Через війну Україна втратила величезні масиви багаторічних насаджень у Херсонській, Запорізькій областях та частині Миколаївської, зокрема площі столового винограду. Тому не дивно, якщо складеться певний дефіцит винограду цього року, вважає Терзі. Втім, через одночасне падіння попиту та пропозиції складно спрогнозувати, як поводитиметься ринок, резюмував він.