Українці скаржаться на припинення виплати пенсії: у ПФУ назвали причини

2 месяца назад 0

Чимало українців скаржаться на припинення виплати пенсії. Таке може статися, якщо пенсія громадянину була призначена на підставі сфальсифікованих документів. Втім, виплату пенсії можуть припинити і в інших випадках – коли її призначення було цілком законним.

У Пенсійному фонді України нагадали, з яких причин може бути припинено пенсійні нарахування.

У більшості випадків, коли виплату пенсії було призупинено, її можна відновити. Проте, якщо її скасували через незаконність попередніх нарахувань, то добитися справедливості можна буде лише в суді. І то, якщо пенсіонер представить беззаперечні докази, що він має законне право на отримання пенсії. В іншому ж випадку його ще й можуть змусити через суд повертати незаконно нараховані гроші.

Пенсійний фонд називає такі причини для припинення (призупинення) виплати пенсії:

  • якщо пенсію було призначено на підставі документів, в яких зазначені недостовірні дані;
  • якщо отримувача пенсії офіційно визнали зниклим безвісти;
  • якщо пенсіонер не пройшов фізичної ідентифікації відповідно до законодавства;
  • якщо людина протягом 6 місяців не знімала пенсію з картки або не забирала виплати у відділенні пошти;
  • якщо пенсіонер мешкає за кордоном.

Як можна виправити ситуаціюОтже, виплату пенсії остаточно скасують лише в першому випадку із цих п'яти. І тоді, як уже було зазначено, пенсіонеру доведеться доводити право на її отримання в суді. Якщо ж ви знаєте, що документи були справді сфальсифіковані, і ви фактично не маєте права на отримання пенсії, то ліпше й не звергатись до правосуддя. Бо тоді гарантовано програєте справу.

У решті чотирьох випадків все можна відновити. Звісно, що доведеться не сидіти, склавши руки, а докласти зусиль для відновлення виплат. Так, у випадку із фізичною ідентифікацією її, таки, доведеться пройти. Для цього є декілька способів, у тому числі й відеоідентифікація.

Що стосується проживання за кордоном, то тут справи трохи складніші. Якщо людина виїжджає за кордон назовсім, то зазвичай їй виплачують відразу шість пенсій, і на тому її зв'язок з Пенсійним фондом переривається.

Щодо припинення виплат через відсутність руху коштів на пенсійному рахунку упродовж 6 місяців, то в цьому випадку треба просто не допускати такої ситуації. Навіть якщо вас утримують ваші заможні і вдячні діти, то краще хоча б раз на кілька місяців знімати частину коштів зі свого пенсійного рахунку або робити якийсь платіж онлайн (якщо гроші на картці).