За яких умов почнуть відбудову Каховської ГЕС та скільки грошей потрібно — пояснює економіст

8 месяцев назад 0

На відновлення зруйнованої армією РФ Каховської ГЕС за попередніми підрахунками необхідно близько півтора мільярда доларів. Цей процес розпочнеться тільки за умови деокупації та належної безпекової ситуації.

Про це в етері "Суспільне. Спротив" повідомив виконавчий директор "Економічного дискусійного клубу" Олег Пендзин.

"Коли ми говоримо про відновлення Каховської ГЕС, то будемо обговорювати та чекати від наших партнерів окреме цільове фінансування на ці заходи. Термін будівництва приблизно два роки, але в умовах у стовідсоткової безпекової ситуації. Ніхто не буде щось відновлювати доки буде ризик обстрілів та знищення людей, які там працюють",  — говорить Пендзин.

За його словами, Україна прийняла рішення про відновлення Каховської ГЕС, оскільки на 90% земель Херсонщини без води не буде врожаю. Також це стосується близько 57% земель Дніпровщини та 46% Запорізької області, каже експерт. Необхідна вода і Кривому Рогу, Марганцю, Нікополю.

"Зараз гонять водогони з інших міст, але це є тимчасове рішення. Крім цього, є ще технічна вода для підприємств металургії, тобто промисловий ареал. Без води нічого не буде. А головне — Україна відновить свою юрисдикцію у Криму. Північнокримський канал заживляє водою півострів. Якщо не підняти рівень Каховського водосховища, то Північнокримський канал ніколи не буде з водою, а в Криму ніколи не буде води", — каже виконавчий директор "Економічного дискусійного клубу" .

Пендзин розповів, що бачив розрахунки до 40 млрд грн прямих збитків від знищення Каховської ГЕС. Йдеться про прямі економічні збитки, які повʼязані з втратою поливних земель. Також є екологічні збитки.

"За оцінками наших енергетиків відновити Каховську гідроелектростанцію не можна. Її треба будувати заново. Якраз це й оцінюється у десь 1,5 млрд доларів. Власне період наповнення Каховського водосховища від трьох до п'яти років. Відомо, що деякі історики та екологи мали можливість побачити на дні водосховища певні історичні знахідки. Але, коли ми дивимося на реальну економічну ситуацію в країні та як створені механізми водопостачання, введення сільського господарства, ми розуміємо, що переваги з відновленням Каховської ГЕС є набагато більші, ніж побоювання того, що ми втратимо історичні артефакти ", — каже Пендзин.

Що відомо про підрив Каховської ГЕС Російські війська 6 червня підірвали Каховську ГЕС. В зоні підтоплення опинились 80 населених пунктів. Більшість з них були на лівобережжі Херсонщини.

На Херсонщині встановили місцеперебування 202 жителів області, яких вважали зниклими після підриву російськими військовими Каховської ГЕС. Наразі зниклими безвісти внаслідок підриву дамби все ще вважають 109 людей.

На деокупованій території Херсонщини визначили місця для буріння 50 нових свердловин, аби забезпечити місцеве населення питною водою у громадах де відсутнє водопостачання після підриву військами Каховської ГЕС.

В Україні розробляють два етапи проєкту відновлення Каховського гідровузла, у склад якого входить відбудова Каховської гідроелектростанції.