Збільшити накопичення вологості ґрунту можна шляхом управління його властивостями — експерт

2 года назад 0

Підвищити рівень накопичення вологи можна шляхом управління властивостями ґрунту, які впливають на швидкість фільтрації води. Йдеться про структуру ґрунту, величину і стійкість агрегатів та розмір проміжків між ними. Про це розповів менеджер з ключових клієнтів компанії LNZ Group В’ячеслав Черкащенко в матеріалі «Фактори вибору обробітку ґрунту» на SuperAgronom.com.

«Ми повинні створити умови для того, щоб волога від дощу попадала в проміжки між агрегатами і без перешкод фільтрувалась у нижні шари. Чим довше ці проміжки відкриті, тим довше фільтрується волога. При цьому швидкість фільтрації має бути достатньою для того, щоб волога не стікала, незважаючи на високу інтенсивність опадів», — пояснив експерт. 

З його слів, потрібно також врахувати, що максимальна швидкість фільтрації буває на початку дощу. А потім вона зменшується з причини заповнення проміжків вологою. Інтенсивність зниження залежить від пористості ґрунту та стійкості його агрегатів до впливу енергії краплі дощу.

«Завдання системи обробітку ґрунту — створити оптимальну структуру ґрунту, досягти потрібної величини і стійкості агрегатів та розміру проміжків між ними. Хочу звернути увагу, що крім обробітку на ці фактори значний вплив також мають механічний склад, кислотність та рівень гумусу», — розповів В'ячеслав Черкащенко.