Зеленський підписав Закон щодо передачі держземель с/г призначення в оренду

8 месяцев назад 0

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності використання земель фізичними особами та суб'єктами державного сектору економіки», який покликаний усунути тіньові схеми у використанні державних сільгоспземель.

Про це йдеться у картці проєкту №7588 на сайті Верховної Ради.

Згідно з законом, із набранням ним чинності, всі землі сільськогосподарського призначення, які перебувають в постійному користуванні Національної академії аграрних наук України, пенітенціарної служби та інших держпідприємств, будуть переоформлені в оренду під 12% від нормативної грошової оцінки замість 1%.

Реалізація Закону дозволить:

  • підвищити ефективність використання земель сільськогосподарського призначення суб’єктами державного сектору економіки через створення організаційно-правового механізму для удосконалення їх організаційно-правової форми та заміни титулу права постійного користування земельними ділянками на оренду земель;
  • удосконалити порядок переоформлення права постійного користування земельними ділянками;
  • запровадити конкурентний порядок передачі в суборенду земельних ділянок державної власності;
  • збільшити надходження від плати за землю до місцевих бюджетів.

Документом передбачається, що державні та комунальні підприємства, установи, організації, які мають від 100 га сільгоспземлі у постійному користуванні (у тому числі ділянки у віданні НАН та НААН), будуть перетворені на акціонерні товариства з державною часткою 100%.

Парламент змінив право постійного користування земельними ділянками на суборенду, водночас залишивши ці землі у державній власності. Відтепер новостворені АТ передаватимуть землі в суборенду виключно через онлайн-аукціони Прозорро.Продажі. Раніше такі установи не мали законної можливості передавати в оренду ці землі, оскільки не є їхніми власниками.

Крім того, запроваджується можливість здачі земель в суборенду через онлайн-аукціони в системі Прозорро.Продажі.

Читати за темою: Інженери-землевпорядники зможуть вносити відомості про земельні ділянки до держземкадастру

Відповідно до ухвалених змін, Кабінет міністрів зможе також вилучати сільгоспземлі для передачі іншим державним підприємствам.

Так, змінами до абз. 2 ч. 2 ст. 149 передбачається, що земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності за рішенням Уряду можуть вилучатися з постійного користування державних підприємств, установ, організацій без їхньої згоди та без згоди органів (організацій), до сфери управління (відання) яких вони належать, і передаватися у постійне користування іншим державним підприємствам.

У разі вилучення Кабміном земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності, які належать закладу освіти, установі, організації, підприємству системи освіти, що перебуває у державній власності, на праві постійного користування, площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності, які залишаються у такої юридичної особи після вилучення, не може становити понад 100 гектарів.

Проте ці норми не поширюються на вилучення Кабінетом Міністрів земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності з постійного користування державних підприємств, установ, організацій Національної академії наук України, а також на вилучення земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності з постійного користування військових частин, установ, військово-навчальних закладів, підприємств та організацій Міністерства оборони, Збройних Сил України, інших військових формувань.

Також зазначається, що вилучення земельних ділянок з постійного користування державного підприємства, установи, організації не припиняє права власності держави на такі земельні ділянки.