80 тисяч гривень жителі Херсонщини втратили через шахрайські схеми

4 месяца назад 0

До правоохоронців звернувся 52-річний житель Білозерки. Чоловік розповів, що йому зателефонував невідомий, представився працівником служби безпеки банку і розповів, що з його рахунку невідомі намагаються зняти кошти. Зі слів шахрая, щоб захистити рахунок, потрібно було вказати дані картки. Після виконання всіх умов із рахунку чоловіка зникло 10,5 тисяч грн.

Про це повідомляє пресслужба поліції Херсонської області.

Також до поліції звернувся 45-річний житель Скадовського району, який нині проживає на деокупованій території України. Чоловік пояснив, що хотів відновити водійське посвідчення керування автомобілем та трактором. Знайшов оголошення в мережі Інтернет і переказав 32 тисячі гривень нібито за послуги з відновлення документу, але нічого не отримав. Кошти йому теж не повернули.  

Заволоділи шахраї й коштами 42-річної херсонки. Жінка отримала повідомлення нібито від сестри з проханням терміново позичити гроші. Не перевіривши інформацію, заявниця перерахувала 38 тисяч гривень. Згодом дізналася, що акаунт родички "взламали" й аферисти від її імені розсилали всім друзям та знайомим повідомлення з проханням позичити гроші.

За усіма фактами поліція відкрила кримінальні провадження за ст. 190 «Шахрайство» ККУ. 

Нагадуємо: якщо вам надходять подібні повідомлення від рідних, друзів чи знайомих, спочатку самі зателефонуйте цим людям і дізнайтеся, чи дійсно вони потребують допомоги. Напишіть вашим спільним знайомим і запитайте, чи не отримували вони подібних повідомлень про фінансову допомогу. Зазвичай шахраї одночасно роблять розсилку всім підписникам.

Також обов’язково перевіряйте достовірність інформації перед тим, як вчиняти якісь дії, а товари купуйте на офіційних ресурсах та лише з післяплатою.

Пам’ятайте: якщо вам телефонує працівник банку, він ніколи не буде запитувати і не має права дізнаватися PIN-код до вашої платіжної картки, тризначний номер на звороті картки, коди підтверджень платежів або паролі до інтернет-банкінгу. Якщо вам телефонує нібито банківський працівник із такими питаннями – це шахрай! Негайно припиніть розмову і звертайтеся до поліції.