Асоціація правників України закликає розкрити підпал автівки херсонського адвоката

2 года назад 0

З офіційним листом до генеральної прокурорки Ірини Венедіктової та міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського звернулася Асоціація правників України. Організація закликає керівників силових відомств прискорити розкриття злочину стосовно адвоката АО «Жованник і партнери» Євгена Гіліна Три тижні тому просто під офісом об’єднання в самому центрі Херсона, на вул. Рішельєвській, спалахнула автівка родини адвоката. Сумнів, що це підпал, немає. Вуличні камери зафіксували невідомого, який наблизившись до «Вольво ХС90», підклав під нього якийсь предмет. Після цього автівка загорілася, а зловмисник втік. Його особу поліція досі не встановила. Підпал автівки Євген Гілін пов’язує зі своєю професійною діяльністю. 

«Асоціація із тривогою зазначає, що випадки нападів на адвокатів в Україні є непоодинокими. Протягом останніх років все більше захисників зазначають, що зазнають переслідувань, протиправних посягань на своє життя, здоров’я та майно у зв’язку з виконанням професійних обов’язків. Проте такі кримінальні провадження не розслідуються належним чином, що підтверджується інформацією з Єдиного реєстру досудових розслідувань», — наголосили в Асоціації правників України.

В АПУ повідомляють, що станом на жовтень цього року до ЄДР було внесено записи щодо 136 злочинів, пов’язаних з порушенням прав адвокатів. 64 провадження вже розкрили, одне направли до суду, решта злочинів у процесі розслідування. Тобто, передбачені державою гарантії захисту прав адвокатів не більше, ніж формальні декларації.

Марина САВЧЕНКО.