Авіабазу з Чаплинки росіяни перемістили у Стрілкове

5 месяцев назад 0

Окупаційні війська РФ розмістили Півдні Херсонської області свою велику військову авіабазу. Вона з'явилася на території морського курорту «Хвиля» у селі Стрілкове на Арабатській стрілці – неподалік адміністративного кордону з тимчасово захопленим Кримом.

Хто повідомляє: аналітики групи  на своєму обліковому записі в соцмережі Х (Twitter).

Що відомо? Експерти зазначили, що війська Росії створили у різних місцях секретні вертолітні бази та FARP – пункти озброєння та заправки для авіатехніки. У листопаді 2022 року, коли воїни Сил оборони України просунулися на Херсонщині та звільнили обласний центр, росіяни вирішили перемістити свої гелікоптери з аеродрому біля Чаплинки Каховського району у безпечніші внутрішні райони.

У четвер, 7 грудня, вони опублікували відповідні супутникові фотографії. На одному знімку видно близько 20 вертолітних майданчиків, деякі з яких зайняті гелікоптерами армії Росії, такими як Мі-24, Мі-8, Ка-52 і, можливо, Мі-28. Ця ділянка обгороджена парканом. При цьому на знімках, зроблених у 2021 році, цих вертолітних майданчиків не видно.

«Це говорить про швидкі зусилля зі створення спеціальної вертолітної бази, зручно розташованої серед пляжних курортів та готелів і потенційно службовим житлом для їхніх пілотів» , – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, на ранніх етапах вторгнення в Україну російські окупанти не використали цього місця для дислокації своєї військової техніки. По аеродрому в Чаплинці ЗСУ завдали кілька потужних ударів ще у 2022 році.

«Евакуація та переміщення авіабази з Чаплинки, як згадувалося раніше, ілюструють необхідність Росії створити нові приховані пункти через побоювання з приводу того, що це місце є потенційною метою. З огляду на те, що асортимент озброєння в України зростає, ця тенденція збережеться», – пишуть аналітики.

Що було раніше?Відразу двоє російських чиновниць загинули після удару Сил оборони України по окупованій Чаплинці, що в Херсонській області. Удар було завдано 3 листопада, але не по цивільному об’єкту, як то намагаються представити російські пропагандисти, а по будівлі, де було розташування офіцерів зі штабу.

Разом з ними загинув місцевий колаборант Олексій Моржаков, який пішов на співпрацю з окупантами. Усі вони працювали у «соціальному фонді». Місцеві джерела повідомляють, що Моржаков підтримував окупацію з першого дня. Отримав російське громадянство разом з дружиною та пішов працювати на загарбників. Чиновниці з РФ приїхали на окуповану територію Херсонської області через проблеми з кадрами серед колаборантів.