Брали участь в організації та проведенні псевдовиборів на окупованій частині Херсонщини – повідомлено про підозру трьом жителям регіону

2 месяца назад 0

За процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури трьом  жителям регіону заочно повідомлено про підозру у колабораційній діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України). 

Про це повідомляє пресслужба Херсонської обласної прокуратури.

За даними слідства, 68-річна підозрювана у травні 2023 року погодилась обійняти посаду так званої «голови» «Горностаївської територіальної виборчої комісії». Жінка організовувала проведення псевдовиборів на окупованій території – реєструвала «кандидатів», розміщувала агітацію із використанням російської символіки, формувала «дільничні виборчі комісії». 
 
Ще двоє підозрюваних, чоловіки 60-ти та 54-х років, у серпні 2023 року зареєструвалися «кандидатами у депутати» від політичних партій країни-агресорки – «единая россия» та «справедливая россия – патриоты – за правду». Балотувалися до псевдоорганів: «ради депутатів міського округу міста Нова Каховка» та «Херсонської обласної думи І скликання».
 
Один з кандидатів публічно закликав брати участь у «виборах» та «голосувати» за проросійських політиків. Інший – під час «засідання сесії» був обраний «головою ради депутатів міського округу міста Нова Каховка І скликання».  
 
Досудове розслідування здійснюється ГУНП в Херсонській області.  
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.