Дніпряни і Маслівка йдуть на рекорд за тривалістю блекауту

2 месяца назад 0

Часті, навіть щоденні відключення електроенергії в окупованій Новій Каховці на Херсонщині вже можна назвати лише тимчасовами неподобствами у порівнянні з енергетичним мороком, що настав після 11 лютого через руйнування енергетичних вузлів по всьому місту. Як у таких умовах виживають жителі Новокаховської громади — досліджувала зі слів очевидців, які проживають в окупованих населених пунктах.

Зріс попит на генератори Повний блекаут — це одночасно відсутність води, що подається електронасосами, тепла від газових котлів, у яких вода також циркулює від електрики, та провідного інтернету, навіть коли провайдер щодня задіює на декілька годин генератор.

Інтернет-провайдер “Рубін” відшкодовує користувачам кошти за відсутність послуг, а “Каховкенет” уже декілька місяців цього не робить.

Якщо в місті поступово відновили електропостачання з 18 березня, то в околицях деякі ділянки і досі без світла. Вода буває коли як. Дніпряни і Маслівка йдуть на рекорд за тривалістю блекауту.

Тим часом зріс попит на генератори. Ціни на них та іншу пов'язану техніку — також побили рекорд. Найменший “китаєць” в один кіловат — від 9 тисяч грн, 2 кВт — від 14 тисяч. З'явилися екземпляри типу "Уралмаш”, “Тюменьтехно” та їм подібні.

У кінці лютого на заправках зник бензин А-92, за ним їздили до сусідньої Каховки. Щоправда, дещо дорожче пальне відразу з'являється на стихійних “наливайках”, з багажника машини чи буса. Бензин та мастило можна купити на розлив у свою тару від 10 літрів. Черги за таким товаром не стоять, бо невідомо, що то за суміш. Такі садиби можна побачити у Дніпрянах пісдя обстрілівАвтор:  Із соцмереж Завдяки згуртованості Як виживають жителі сіл і селищ громади? У першу чергу, завдяки згуртованості. На відміну від міста, у селищі трохи легше. Деякі будинки оснащені пічним опаленням або камінами. На деяких прибудинкових ділянках є водні свердловини, щоправда, помпи теж працюють від електрики. У когось у дворі є лазні чи сауни, а будинку дров'яні титани. Тоді можна помитися по-царськи.

Від генератора протягують подовжувач до сусідньої садиби. Так само діляться водою зі свердловини, протягуючи шланги.

Коли на певних вулицях почергово подають світло, між садибами також перекидають кабелі.

Якщо під чиїмось двором зібралися людиз мобільниками в руках, там “роздають” інтернет. Таким благодійникам селяни віддячують смаколиками, пляшечкою бензину або просто якоюсь допомогою.

У дворах чути півників, індиків чи гусей Саме час засаджувати городи. Та от біда: як бути з поливом, якщо “прильоти” відбуваються все частіше, а водна магістраль через старість і навіть без поривів електродротів сама тріщить по швах?

Що одна тенденція: все більше жителів міста з багатоквартирних будинків перебираються доприватних садиб, аби обробляти землю. Усе частіше у дворах чути півників, індиків чи гусей. Автономне джерело протеїну — нова ознака місцевої економіки.

Серед місцевих подейкують, що рік буде голодним через логістичну блокаду та інфляцію — ціни на продукти і корми просто шалені. Молочка вартує захмарно через відсутність пасовищ. Річкової риби немає з початку окупації краю.

Однак єдина проблема, яку не можна вирішити самотужки, — це непередбачувані “прильоти”. Все інше — не біда, якось можна вирішити, кажуть селяни.

Нагадаємо, у кінці лютого 2022 року, з початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну, селище Дніпряни опинилося під контролем російських військ. Під час окупації села староста Віталій Гура перейшов на бік окупантів та в жовтні 2023 на одному із засідань "міськради" у Новій Каховці був обраний окупаційним головою так званого Новокаховського округу.