Дорога на Херсонщині “попливла” одразу після ремонту

3 года назад 0

Для усунення недоліків довелося залучати правоохоронців.

Деформації, напливи, колії та інші дефекти на окремих ділянках відремонтованої автомобільної дороги загального користування державного значення М-14 Одеса — Мелітополь — Новоазовськ на межі Каховського і Херсонського районів ще в серпні минулого року виявили представники ініціативи з прозорості інфраструктури  CoST Ukraine. 

Самі ділянки траси були відремонтовані в 2019 році двома компаніями: приватним підприємством “Полтавабудцентр” і ТОВ “ПБС” з Івано-Франківська. Перша отримала за свою роботу 72,5 млн грн, а друга — майже 61 млн грн. Попри те, що на виконаний ремонт діє гарантійний термін у 3 роки, усувати недоліки обидві компанії не поспішають.

— Листи з вимогами їх усунення ми направили до обох підприємств ще 3 березня 2020 року. Вони відповіли, що проведуть ремонтні роботи “з настанням сприятливих погодних умов”. Згодом ми надіслали повторні письмові претензії, але досі там так нічого і не виконано. Тому довелося звертатися до правоохоронних органів. На сьогодні матеріали щодо обох компаній знаходяться в прокуратурі, — прокоментував начальник Служби автомобільних доріг у Херсонській області Микола Савченко.

За його словами, під час експлуатації відремонтованих ділянок дороги М-14 виникла колійність та інші дефекти, що підтверджено висновками Держаудитслужби, комісії Служби автодоріг та державного підприємства “Дорцентр”, яке спеціалізується на контролі якості доріг державного значення. 

— Ми вперше стикнулись з таким відношенням до наших вимог. Зазвичай компанії-переможці тендерів без зайвих питань усували недоліки за власний рахунок, тим більше, в межах гарантійних зобов’язань. Тому і “Полтавабудцентр”, і ТОВ “ПБС” більше не отримають позитивних відгуків про свою роботу, що може спричинити проблеми при поданні ними документів для участі в інших публічних закупівлях, — підкреслив Микола Савченко.

Начальник Служби автомобільних доріг у Херсонській області вважає, що обидві компанії усунуть недоліки вже цієї весни. 

— Якщо ж вони цього не зроблять — то буде відкрите кримінальне провадження і їм доведеться відшкодовувати завдані збитки за допомогою правоохоронців, — додав він.

Нагадаємо, що ПП “Полтавабудцентр” кілька років тому виграла тендер з будівництва дороги у Стрілковому Генічеського району. Власником групи компаній “Полтавабудцентр”, за інформацією агентства Інтерфакс-Україна, є скандально відомий одеський бізнесмен Араїк Амірханян. Його звинувачували у фінансуванні окупантів у Криму і заволодінні майном в особливо великих розмірах. В червні 2020 року головне слідче управління СБУ оголосило про завершення по цій справі досудового розслідування. 

Як повідомляла раніше пресслужба СБУ, 19 червня 2019 року Араїка Амірханяна затримали за підозрою у фінансуванні дій, спрямованих на повалення конституційного ладу з корисливих мотивів, організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України та заволодінні чужим майном в особливо великих розмірах шляхом шахрайства.

У 2019 році Тимчасова адміністративна колегія Антимонопольного комітету України наклала на ПП «Полтавабудцентр» та іншу компанію Амріханяна — ТОВ «БК «Дорлідер» — 15,6 млн грн штрафу за спотворення результатів 17 тендерів.

Олег БАТУРІН.

Фото надані CoST Ukraine.