Херсонець вербував моряків для перевезення нелегалів до Євросоюзу

2 года назад 0

Протиправна схема полягала в тому, що зловмисник вербував українських моряків, які мали проблеми з дозвільними документами, і які перебували у скрутному становищі. Фігурант злочинної схеми обіцяв вирішити «питання» щодо влаштування їх на високооплачувану роботу на судах далекого плавання за кордоном.

«Зрештою, місцем роботи цих моряків ставали яхти, які займалися «туристичними турами» для нелегальних мігрантів із Західної Азії до Греції та Італії. Окрім того, жертвами протиправної діяльності були не лише моряки, а й інші громадяни, які не мали жодних навичок у судноплавстві. Як результат, більшість українських моряків замість значних заробітків отримали великі терміни ув’язнення в країнах ЄС, а чимала кількість нелегальних мігрантів гинула у Середземному морі», — зазначили у прес-службі ДПСУ.

За оперативною інформацією, канал торгівлі людьми організував мешканець Херсона разом із спільниками з-за кордону. За кожного завербованого він отримував по дві тисячі доларів.

Факти вербування наших громадян з метою залучення до протиправної діяльності оперативники задокументували. Окрім того, в помешканні чоловіка проведено санкціоновані обшуки.

Наразі фігуранта злочинної схеми затримано та повідомлено йому про підозру за ч. 2 ст. 149 «Торгівля людьми» Кримінального кодексу України. Йому загрожує до 12 років ув’язнення.

Анатолій НІКОЛАЄВ.