Херсонка, що вдарила співмешканця ножем, виправдана у суді

7 лет назад 0

Херсонський адвокат Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги довів, що дії жінки обумовлені були необхідною обороною.

До Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Херсонській області надійшло повідомлення про затримання громадянки З. за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 121 КК України (умисне заподіяння тяжких тілесних ушкоджень). Для здійснення захисту Регіональним центром було призначено адвоката Анатолія Бітюру.

Зустрівшись з клієнткою, захисник дізнався, що між нею та її співмешканцем виникла сварка, у  ході якої той почав її душити. Вона схопила кухонний ніж і нанесла йому один удар в живіт, після чого втекла з будинку і почала кликати людей на допомогу.

З самого початку досудового розслідування адвокат наполягав на тому, що громадянка З. діяла в стані необхідної оборони і заподіяла тілесні ушкодження потерпілому, аби врятувати своє життя. Однак ні слідчі, ні прокурор не погоджувались з такою позицією. Більше того, щодо підозрюваної було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Довести її невинуватість можна було лише в суді.

Під час судового розгляду громадянка З., узгодивши правову позицію з адвокатом, відмовилась давати показання. У свою чергу потерпілий пояснив, що між ними відбувся конфлікт, під час якого він дійсно душив обвинувачену протягом 10-20 секунд, й після чого вона й завдала йому удар ножем. Показання потерпілого частково підтвердили свідки.

Завдяки професійній роботі адвоката, суд звільнив з-під варти обвинувачену, якій загрожувало покарання до 8 років позбавлення волі.

Прокурором було подано апеляційну скаргу, однак Апеляційний суд Херсонської області вирок суду першої інстанції залишив без змін.

Можна привітати центр безоплатої правової допомоги з черговою перемогою.

Довідка:

У всіх областях України в цілодобовому режимі працюють центри з надання безплатної вторинної правової допомоги. Службові особи, які уповноважені здійснювати затримання, зобов'язані негайно інформувати центри БВПД про кожен випадок затримання. Протягом двох годин центр забезпечує прибуття адвоката до затриманого. Адже за Кримінально-процесуальним кодексом, кожній затриманій особі гарантується захисник за рахунок держави.

Регіональний центр з надання БВПД у Херсонські області повідомляє: кожен хто потребує правової допомоги, може зателефонувати на єдиний номер гарячої лінії. Отже, якщо порушені ваші права або ви потребуєте захисту, терміново телефонуйте на єдиний безкоштовний для стаціонарних та мобільних телефонів номер системи безоплатної правової допомоги:

0-800-213-103

Для отримання консультацій чи роз’яснень з правових питань можна звертатися ЗА ПОСИЛАННЯМ БВПД.